Sevgili kadınlar;
Ülkemizde kadın sağlığı sorunları nelerdir? Bu konuda yetkili merciler neler yapmaktadır?
Bu soruları yıllardır kendime sorarım ve çözümler düşünürüm. Çözümlerin hayallerini kurarım. Yıllar içinde toplumun hızlı dönüşümü ve belki de benim olgunlaşma sürecim ile beraber, sorunlar ve çözümler biraz değişti.
Aile planlaması hizmetlerinin her kadına ulaştırılması ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi hep kendi gündemimde oldu. İlki çözümü en kolay olanı aslında.
Örgün sağlık hizmetleri kapsamında kondom ve doğum kontrol hapı dağıtılması, yetiştirilmiş ebelerin kadınlara eğitim vermesi, rahim içi araç uygulaması ve hastanelerde diğer yöntemlerin yapılması (kanalların bağlanması, implant yerleştirilmesi vb) ile sorun büyük ölçüde çözülebilir. Tabi okullarda bu konuda dersler anlatılması da eklenirse çok iyi olur.
Çocuk yasta evlilik ise daha kültürel ve geleneksel bir sorun. Bu konuda yasalar var aslında. Ama kız çocuklarının eğitimi, kadınların meslek sahibi olması ve politikacılar arasında kadın oranının yükselmesi ile bu evlilikler önlenebilir. Gelenekler ancak bu şekilde değiştirilebilir ve yasalar tavizsiz uygulanabilir.
Obezite tüm toplumun sağlığını olumsuz etkileyen bir problem. Kadın sağlığında obezitenin olumsuz etkilerini biliyoruz.
Üreme sağlığı, hamilelik komplikasyonları, damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları, meme kanseri… obezite ile alakalı aklıma ilk gelenler. Obezite ile mücadele toplum sağlığı politikası olmalı. Gıda tüketimi düzenlemeleri (gıda içeriği ve reklamları ), sporun yaygınlaştırılması , obezite riski olanların erken yaşta belirlenip eğitilmesi gibi çözüm yöntemleri önerilebilir.
Sigara yine bir diğer kadın sağlığı sorunu. Kadınlar arasında hızla yaygınlaşmakta. Sebep olduğu hastalıklar oldukça iyi bilinmekte. Bu konuda devlet tarafından alınmış birçok önlem bulunmakta. Ek olarak kız çocuklarının spor, müzik ve sanat gibi alanlara yönlendirilip üretkenlik ve meşguliyetlerinin arttırılması kötü alışkanlıklardan koruyacaktır.
Sevgili kadınlar meme kanseri ve Rahim ağzı kanseri çok sık karşılaştığımız kadın sağlığı sorunudur. Bu alanda KETEM organizasyonları çok iyi bir hizmet vermektedir. Bundan faydalanalım.
Ek olarak her zaman dile getirdiğim rahim ağzı kanserini önlemek için HPV aşısının devlet tarafından 9- 13 yaştan itibaren kız çocuklarına ücretsiz uygulanması sağlanmalıdır. Sevgili kadınlar menopoz ve osteoporoz diğer önemli kadın sağlığı sorunlarıdır. Yaşam süremiz uzamakta ve daha kaliteli bir yaşlılık beklentimiz artmaktadır. 50 yaş üzeri kadınlara uygun kişilere hormon replasmanı ve osteoporozun önlenmesi için egzersiz ve beslenme desteği önerileri en yakın sağlık biriminde verilebilmelidir.
Ülkemizde bir diğer kadın sağlığı sorunu ise aile içi şiddet. Maalesef kadınlarımız en yakınları tarafından şiddet görüyor. Geri kalmıştık, eğitimsizlik , işsizlik, yetersizlik , güçsüzlük… ne derseniz deyin kadınlar ve çocuklar aile içi şiddete maruz kalıyor. Kadınlar her zaman daha çalışkan daha sebatkar olmalarına rağmen bu muamelelere maruz kalıyorlar. Sosyal devletlerin kadın ve çocuğu korumak ve güçlü kılmak için her şeyi yapması lazım. Ancak o zaman erkeklerde mutlu ve sağlıklı olur.