TÜM YÖNLERİ İLE HPV

  • HPV NEDİR ?
  • HPV NASIL BULAŞIR ?
  • HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?  GENİTAL SİĞİL VARLIĞINDA NE YAPILIR ?
  • HPV HANGİ ÖNEMLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR ? HPV TİPLERİ NELERDİR ?
  • HPV TESTİ NASIL YAPILIR? ERKEKLERE HPV TESTİ YAPILABİLİR Mİ ?
  • HPV TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?
  • HPV’DEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR ?
  • HPV AŞISI KİMLERE YAPILIR ?

HPV NEDİR ?

İnsan papilloma virüsü olarak adlandırılan HPV , deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür.  Dünyada ve ülkemizde  oldukça yaygın olarak görülen HPV, cinsel yolla bulaşarak HPV Enfeksiyonuna neden olur.

HPV Enfeksiyonu hem kadın hem de erkeklerde görülür. HPV Enfeksiyonunun gençlerde ve  sağlıklı çocuklarda da görüldüğü çeşitli çalışmalarda kanıtlanmıştır. (Bulaşma yollarından bahsederken bu konuda sizlere ayrıntılı bilgi vereceğiz). Bu nedenle her yaş ve her cinsiyet bu enfeksiyondan etkilenebilir.

Verilere göre (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi) cinsel olarak aktif her bireyin HPV ile enfekte olma riski %50 dir ve 50 yaş üzeri kadınlarda yaşamları boyunca HPV ile karşılaşma oranları %80  dir.

HPV NASIL BULAŞIR ?

Cinsel yolla bulaşan HPV büyük oranda cinsel ilişki ile bulaşır. Korunmasız anal ilişki, oral sex, vajinal ilişki bulaşa neden olur.

Cinsel temas dışında havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanımı, kontamine objeler (özellikle de cinsel araçların ortak kullanımı)  indirekt bulaşmaya neden olur.  Çocuklara genellikle kontamine objelerle temas veya cinsel istismar yolu ile bulaş gerçekleşir. Bu nedenle 2 yaşından büyük çocuklarda görülen siğiller önemsenmeli, cinsel istismar   ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

2 yaşından küçük çocuklarda görülen HPV çoğunlukla vajinal doğum sırasında bulaşır.

HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?

HPV tipine göre kuluçka süresi değişmektedir. Genellikle bulaştan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında kadın ve erkeklerde belirtiler gözlenebilir. HPV Enfeksiyonu bazen yıllarca belirti vermeyebilir.  HPV nin türüne göre genital siğiller görülebilir. Genital siğil bulunmaması, HPV nin olmadığı anlamına gelmez.

Genital siğiller genellikle anüs çevresi , penis çevresi  ve testislerde , yani tüm genital  bölgede görülebildiği  gibi, oral sex ile bulaşlarda ağız mukozası ve solunum yollarında da görülebilir.  Kabarık, kahve veya pembe tonlarında et benine benzeyen genital siğiller öncelikle milimetrik olarak başlar ve büyürler. Siğiller farklı görünümlerde olabilir. Kimi sert ve karnabahar görünümünde olabilir. Genital siğiller dağınık halde bulunabildikleri gibi küme halinde de bulunabilirler. 

Kadınlarda özellikle vajinal bölgede bulunan siğiller, kaşıntıya, cinsel ilişki sırasında ağıya ve kanamaya neden olabilir. Erkek ve kadınlarda idrar yollarına yakın kısımlarda bulunan siğiller, idrar yaparken bazı şikayetlere neden olabilir.  Siğiller el ve ayaklarda bulunabilir.

GENİTAL SİĞİL VARLIĞINDA NE YAPILIR ?

Genital  siğiller kişi tarafından et benleri ile karıştırılabilir. Bu nedenle genital bölgede ve ağız içinde oluşan lezyonlarda hekime danışmak gerekir. Hekim çeşitli cihazlar ve büyüteçler ile lezyonları daha iyi ayırt edecektir. Ayrıca sizi gerelkli testlere yönlendirecek , bilgilendirecek ve gerekli tedavileri uygulayacaktır. Bazen vajinal mukozadaki  doğal kıvrımlar siğiller ile karıştırılmakta ve gereksiz paniğe yol açmaktdır.  Genital bölgedeki veya ağız içindeki lezyonların fotoğrafından yeterli  bilgi sağlanamamaktadır.  Ayrıca kişisel gizliliğiniz için bu görsellerin paylaşılması uygun değildir. En doğru tanı hekim muayenesi ile konur.

HPV HANGİ ÖNEMLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR ? HPV TİPLERİ NELERDİR ?

HPV’nin 200’den fazla çeşidi vardır. HPV tipleri yüksek riskli ve düşük riskli olarak gruplandırılır. Bu gruplandırma kanser oluşturma riskine göre yapılmıştır. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ,68 kanser oluşumu açısından yüksek riskli, ise 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 ise düşük riskli hpv tipleridir. Genellikle 6 ve 11 tipi genital siğillere neden olurken, 16 ve 18 rahim ağzı kanseri açısından yüksek risklidir. Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur. Bir kişi birden fazla hpv tipi ile enfekte olmuş olabilir. Bu nedenle genital siğillerin bulunması veya bulunmaması hangi tiple enfekte olunduğunu belirlemez.  Tanı sadece test ile konulabilir. Düşük riskli hpv tipleri de daha düşük oranda kanserlere neden olabilir.

Rahim ağzı kanseri  başta olmak üzere , vulva, vajina, penis, anal bölgelerinde kanserlere, orofaringeal kanserlere ve laringeal kanserlere neden olabilmektedir. Adenokanserler ise HPV ile çok ilişkilendirilememiştir. Ayrıca deri kanserleri ile HPV virüsü arasında ilişki bulunabilmektedir.  Prostat, meme, mide, akciğer, mesane kanserleri ile HPVnin bağlantısı bulunabilir. Bazı baş ve boyun kanserleri de HPV ile ilişkili olabilir.

HPV TESTİ NASIL  VE NERELERDE YAPILIR? ERKEKLERE HPV TESTİ YAPILABİLİR Mİ ?

HPV Testi HPV DNA testi ile yapılır. Bu testte HPV nin varlığı ve tipi saptanır. Tip tayini oldukça önemlidir. Kadın ve erkeklerde doktor muayenesi ile siğillerin saptanması durumunda lezyondan örnek alınması veya lezyon bulunmayan  kadınlarda servikal sürüntü alınması yolu ile test uygulanabilir. Erkeklerde lezyon yok ise HPV testi uygulanamaz. Bu nedenle kadınlarda düzenli  servikal Pap Smear testi yapılması son derece önemlidir. Herhangi bir HPV tipi saptanamayan kadınlarda 5 yılda 1 tarama yapılmalıdır. Yüksek tipli HPV virüsü saptanması durumunda ileri tetkiklere başvurulabilir.

HPV VE GENİTAL SİĞİLTEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?

HPV yi tamamen vücuttan yok edecek bir tedavi bulunmamaktadır. Siğiller ise bulundukları bölge ve büyüklüklerine göre farklı şekillerde tedavi edilir.  Bu seçenekler arasında bölgeye uygulanan ilaçlar, koter ile yakma, lazer, dondurma işlemi, cerrahi olarak çıkarma tedavi seçenekleridir. Siğiller mutlaka tedavi edilmelidir. Böylece özellikle erkeklerde nüksler  azaltılabilir.

Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde virüs vücut tarafından yok edilebilir. Bu oran oldukça yüksektir.  Bu nedenle bağışıklık sisteminin desteklenmesi tedavide ve korunmada oldukça önemlidir.

HPV’DEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR ?

HPV den korunmak için öncelikle bulaş şeklini bilmek son derece önemlidir. Çünkü Hpv  bulaşma riski cinsel yönden aktif ve çok eşli kişilerde yüksektir.  Bu nedenle tek eşlilik çok önemlidir. Partnerin de tek eşli olması gerekir.

Kronik hastalığı bulunan bireylerde, bağışıklık sistemi zayıf olan veya bağışıklık sistemi hastalığı olan bireylerde, bağımlılarda, erken yaşta cinsel ilişki yaşayanlarda,  HPV aşısı olmayan bireylerde HPV riski daha yüksektir.

Siğillerin bulunduğu dönem bulaştırma açısından en yüksek riskli dönemdir. Ancak siğiller bulunmadan da bulaş gerçekleşebilir.

HPV den korunmanın en etkili yolu aşıdır. Prezervatifin doğru kullanımı HPV bulaşma riskini azaltır. Ancak tamamen yok etmez.  Çok eşli bireyler  mutlaka prezarvatif kullanmalıdır. Ancak unutulmamalıdırki ciltten cilde temas ta bulaşmaya neden olur.

HPV AŞISI NASIL  VE NE ZAMAN UYGULANABİLİR ? YAN ETKİLERİ NELERDİR ? ERKEKLER AŞI OLABİLİR Mİ ?

HPV den korunmada aşı çok ama çok önemlidir. İlk cinsel deneyim başlamadan önce  HPV aşısı uygulanması kişiyi HPV den korur. Bu nedenle 9 yaşından sonra kız ve erkek çocuklarına aşı yapılabilir. Aşının ülkemizde farklı türleri bulunmaktadır.  Şu anda ülkemizde HPV aşısı rutin olarak uygulama kapsamında değildir. Kişi aşısını ücretli olarak uygulatabilir. Aşı 45 yaşına kadar yapılabilmektedir. Ancak ne kadar erken ve cinsel temas olmadan yapılırsa o kadar etkilidir.

İlk defa aşı olacak 9-14 yaş aralığındaki çocuklarda 2 doz aşı uygulanır. 1. Doz uygulanmasından 6-12 ay sonra 2. Doz yapılmalıdır. Bu şekilde korunma sağlanır. 15 yaş üzerinde ise 3 doz uygulanır. 1. Dozdan 1-2 ay sonra 2. Doz- 6. Ayda ise 3. Doz uygulanır.

smear test

Kimler smear taraması yaptırmalı ?

Kimler smear taraması yaptırmalı ?

Sevgili gençler; Smear ve HPV testini beraber değerlendirmek mantıklıdır. Çünkü rahim ağzı kanserlerinde HPV enfeksiyonu varlığı yüzde 95 gibi cok yüksek bir orandadır. HPV enfeksiyonu gençlerde çok yaygındır. Ancak enfekte olan genç kadınların çoğunda ilk 1 yıl içinde enfeksiyon negatifleşir. 30 yaşından önce bu testi yapmak bize bir sürü yanlış veri verecektir. Çünkü çoğu pozitif vaka bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Dünya Sağlık örgütü bu testi 35 yaşından sonra önermekte. Yani çok özel durumlarda doktorunuz önermedikçe 30 yaşından önce HPV testi yaptırmayın.

gebelikte bagisiklik

Gebelikte Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin

Sevgili gebeler ; Gebelik sürecince bazı noktalara dikkat etmezsek, biyolojik ve psikolojik faktörlere bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Pandemi sürecinin neden olduğu endişeye, gebelikteki hormonal değişimler, fiziksel yakınmalar, uyku ve beslenme düzenindeki değişiklikler eklendiğinde bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Keyifli ancak bazı zorlukları olan gebelik sürecinde psikolojimizi güçlü tutmak bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin en önemli yollarındandır. Yeterli ve düzenli uyumaya özen göstermek, kafeinden mümkün olduğunca uzak durmak, sağlıklı beslenmek, gıda hijyenine dikkat etmek, hekiminizin önerdiği egzersiz ve vitamin takviyelerini aksatmamak bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için oldukça önemlidir. Bol su içmeyi, temiz hava almayı ve bol bol gülmeyi unutmayın !

pandemi Döneminde Dogum

Pandemi Günlerinde Gebeyim, Doğuracağım, Beni Neler Bekliyor ?

Sevgili gebeler öncelikle belirtmeliyim ki gebelikte covid-19’a yakalanma olasılığınız artmıyor. Ek başka hastalığınız yoksa covid- 19 olsanız bile hastalığın seyri diğer gebe olmayanlarla aynı. Covid-19 olması doğum şeklinizi de etkilemiyor. Sadece pandemi günlerinde suda doğum önerilmiyor. Covid-19 pozitif gebe kadınlarda yapılan incelemelerde vajinal salgılarında, bebeğin amnion suyunda ve annenin sütünde covid virusuna rastlanmamıştır, bence bu çok iyi bir bilgi .Gebelik izlem ve muayeneleriniz doktorunuz ile telefonla görüşülerek en az sayıya indirmelisiniz. Eğer izolasyon nedeniyle evde iseniz gene telefon ile danışarak muayenizi 15 gün sonraya erteleyebilirsiniz. Doğuma geldiğinizde covid testiniz pozitif bile olsa doğum zamanı ve şeklinizi gebeliğe bağlı nedenler belirler. Ancak ileri düzey enfeksiyon varlığında doğum zamanı ve şekli değişebilir. Erken doğum planlandı ise bebeğin akciğer gelişimi için gerekli steroidler kullanılabilir. Gerekiyorsa epidural veya spinal anestezi önerilebilir. Covid pozitif iseniz doğum sonrası bebeğiniz izolasyon kurallarına uyarak yanınızda bulunabilir. İzolasyon kuralları: bebeğiniz ile her temastan önce en az 20 saniye sabun ile el yıkamak, ağız ve burunu kapatan maske ve bebek ile aynı odada perde ile ayrılmış yatak uygun olacaktır. Yanı gebelikte covid’e karşı alacağımız önlemler aslında grip enfeksiyonundan korunmakla aynı. Covidsiz günlerde kavuşmak dileğiyle.

coronavirus lohusalık

Pandemi Günlerinde Lohusa Olmak ve Emzirmek

Canımız yeni anne, seni önce tebrik edelim. Bu zor dönemde doğum yaptın. Buradan seni ve bebeğini kucaklıyorum.
Gelelim malum virüse. Covid pozitif semptomu olmayan lohusanin bakım ve izlemi normal lohusa ile aynı. Covid’e bağlı şikayetleriniz varsa ; semptomlara ve bulgulara göre uygun tedaviyi almalısın. Eğer covid pozitif olarak doğum yaptın ise bebeğini emzirebilirsin. Ancak izolasyon kurallarına uyarak. Bebeğe her temastan önce ellerini en az 20 saniye sabunlu su ile yıkamalısın. Ve mutlaka ağzını ve burnunu kapatan iyi bir maske ile bebeğe yaklaşmalısın. Aynı odada bulunmaya devam edeceksen aranıza bir perde veya kabin olabilir kullanmalısın. Aslında bunlar viral gripal enfeksiyonlarda aldığımız önlemlerle aynı. Süte geçmediğini biliyoruz. O nedenle bebeğin emebilir. Başka bir nedenle gerekiyorsa; sağarak kaşık veya biberon ile de verebilirsin. Izolasyon süren dolunca istediğin gibi temas edebilirsin. Bebeğin ve sen iyi günler göresin.

HPV Aşısı Doz Şeması

Bilmeyenler için biraz bilgi vermek istiyorum. Çünkü çok sık karşınıza çıkıyor ve önemli olduğunu biliyoruz. HPV human papilloma virüs demek. Adı üzerinde insanda çıkıntılar yapan virüs. En bilinen hali siğil. El ve ayakta, hatta vücudun her yerinde olabilir. Bu virüsün yüzlerce tipi var. Genital bölge de dış yüzde yerleşenler ve rahim ağzı ve vajina duvarlarında yerleşenler hepsi ayrı tipler. Bunların sadece iç genital organlarda yerleşenlerinin bir kısmı kanserojen oluyor. Uzun lafın kısası kasık bölgesinde siğil görmek sizi korkutmasın , kanser olacaksınız anlamına gelmiyor ama tedavi olun. Ve doktorunuzun önerdiği zaman HPV ve smear testi yaptırın.

Sevgili genç kadınlar ve genç kızlar bu bilgiyi özellikle sizin için paylaşıyorum. Human papilloma virüs’ün en çok kansere yol açan tipleri için aşı geliştirildi. Yaklaşık 15 yıldır avrupa’da birçok ülkede uygulanıyor. Hatta rutin aşı programlarında yer almış bile. Aşı takvimini pano şeklinde paylaşıyorum. Bizim ülkemizde bulunan preparat 4 tipine karşı hazırlanmış olan ve en yaygın kullandığımız. Rahim ağzı kanserinin %95 oranında HPV enfeksiyonu ile beraber olduğunu biliyoruz .

O HALDE GENÇ KIZLARIMIZI, GENÇ KADINLARIMIZI AŞILAYALIM . RUTİN AŞI PROGRAMINA ALINMASINI SAĞLAYALIM. DOKTORUMUZDAN TALEP EDELİM.

YAŞDOZPROGRAM
9-14 YAŞ2 DOZ1.DOZ: 0. AY 2.DOZ: 6-12 AY SONRA
15-26 YAŞ3 DOZ1.DOZ: 0. AY 2.DOZ: 1-2 AY SONRA 3.DOZ: 6.AY

Vajinal enfeksiyon nedir? Akıntı nedir?

Vajinanın doğal salgıları vardır. Ve bu ortamı sağlayan mikroorganizmaları vardır. Bunlara döderline basilleri denir. Vajina salgı bezleri ve bu basiller vajinanın ıslak olmasını sağlarlar.
Döderline basilleri vajina asiditesini ( ph denir buna ) düşük tutarlar.
Normalde de vajinada az miktarda mantar ve diğer bakteriler olabilir . Ancak bu iyi basiller enfeksiyon yapacak ajanların çoğalmasını engeller.
Bir şekilde iyi basiller azalırsa zararlı enfeksiyon ajanlarına fırsat doğar. Ve mantar ( candida) veya bacterial ( bacteriodes vaginalis, trikomoniazis) enfeksiyon gelişir.


Bu durumda ne tür şikayetleriniz olur?

Yanma Akıntı

Kötü koku Kaşıntı

Irritasyon hissi Kasık ağrısı…. olabilir .

İşte bunlar bizim en sık rastladığımız hastalık ve şikayetlerdir. Bir başka bölümde vajinal enfeksiyona yol açan yanlış davranislarimizdan ve korunma önlemlerimizden bahsedeceğim.