TÜM YÖNLERİ İLE GENİTAL ESTETİK VE KIZLIK ZARI ONARIMI

Kadın genital organları iç genital organlar ve dış genital organlar olarak ikiye ayrılmaktadır. İç genital organlar karın içinde yer alır. Yumurtalıklar, tüpler, rahim ve vajina iç genital organlardır. Vajina çıkışındaki büyük ve küçük dudaklar, klitoris, kızlık zarı ve pubis dış genital bölgede bulunur.

Günümüzde çeşitli sağlık sorunları ve estetik sorunlar nedeniyle genital estetik oldukça yaygınlaşmıştır. Kadınlar çeşitli nedenlerle genital estetiğe ihtiyaç duyarlar.

Genital estetik operasyonları kadınların ruhsal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlarken, cinsel sorunların bir kısmına da çözüm olmakta, fonksiyonel sorunları gidermektedir.

LABİOPLASTİ VE KLİTORİS ESTETİĞİ

İÇ VE DIŞ DUDAKLARDAKİ SORUNLAR SAĞLIĞI NASIL ETKİLER?

Vajinal doğumlar, iri bebek, çoğul gebelik, sık doğum yapma, hormonal nedenler, genetik yatkınlık gibi nedenlerle iç ve dış dudaklarda çeşitli problemler ortaya çıkabilmektedir.

Bu problemler sadece estetik kaygıya neden olmaz. Aynı zamanda fonksiyonel problemlere ve hijyen sorunlarına da neden olabilmektedir.

BÜYÜK VE GENİŞ DUDAKLAR, SARKMA PROBLEMİ

  • Büyük ve sarkan dudaklar cinsel ilişki sırasında fiziksel olarak rahatsızlık verebilmekte, ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilmektedir.
  • Büyük ve küçük dudaklardaki sorunlar idrar yaparken idrar akış yönünü bozabilmekte ve böylece kişi idrar yaparken zorluk yaşayabilmektedir.
  • Özellikle çok kıvrımlı, geniş dudakların arasında mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşabilir. Bu bölge sürekli nemli kalabilir ve böylece genital enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Özellikle vajinal mantar enfeksiyonları sık görülür.
  • Normalden geniş dudaklarda sürtünme sonucu tahriş, kızarıklık gibi sorunlar görülebilmektedir.
  • Yine normalden geniş ve büyük dudaklar, sık idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir.

HACMİ AZALMIŞ DUDAKLAR

  • Hacmi azalan dudaklar yine yukarıdaki problemlere neden olarak fonksiyonel ve psikolojik, cinsel sorunlara neden olabilir.

RENK KOYULAŞMASI

  • Özellikle dış dudaklarda meydana gelen koyulaşma kişinin beden algısında sorunlara ve özgüven problemlerine neden olabilir.

KLİTORİS ÜZERİNDEKİ CİLT FAZLALIKLARI

  • Klitoris üzerindeki cilt fazlalıkları, orgazm sorunlarına neden olabilmektedir. Genellikle dudak estetği ile birlikte uygulanan klitoris estetiği görünüş olarak daha orantılı bir görünüm sağlamaktadır.

VAJİNOPLASTİ

Vajina dokusu muazzam esneme ve kendini toparlama yeteneğine sahiptir. Bu esnek doku zamanla bazı değişimlere uğrayabilir. Özellikle sık vajinal doğum ve yaş önemli faktörlerdir. Cinsel ilişki sıklığı ile bağlantısı olmayan vajina genişliği, pelvik taban kaslarının zayıflaması ile daha fazla ilişkilidir.

GENİŞ VEYA DAR VAJİNA NEDENİYLE GÖRÜLEN SORUNLAR

DAR VAJİNA

  • Vajinanın dar olması ilişkide ağrıya ve zorlanmaya neden olabilir. Ancak cinsel haz sırasında hormanal değişiklikler ile vajina esner, ıslaklık kazanır ve cinsel ilişkiye uygun hale gelir. Vajinal darlık nedeni ile oluşan şikayetler çoğunlukla kadının pelvik kaslarını fazla sıkması nedeni ile oluşabilir. Vajinismus bu duruma örnek olarak verilebilir.
  • Vajina darlığı daha önce geçirilmiş vajinoplasti operasyonlarından kaynaklanabilir. Uygun yapılmamış mudahaleler sonrası skar dokusu vajinal darlığa neden olabilir.
  • Vajinal doğum sonrası dikişlerin uygun yapılmaması veya iyileşme dokusundaki kalınlaşma darlığa neden olabilir. Yine bazı jinekolojik operasyonlar sonrası darlık oluşabilir.
  • Mayer rokitansky küstner hauser (MRKH) sendromu

Tüm bu nedenlerle oluşabilen darlıklar gerekli müdahelelerin yapılması ile düzeltilebilir. Ancak öncelikle jinekolojik muayenenin yapılması ve altta yatan diğer sebeplerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Hormonal nedenler ve menopoz, vajinismus gibi nedenler incelenmelidir.

GENİŞ VAJİNA

Vajinanın normalden geniş olması daha önceden bahsettiğimiz gibi pelvik kaslardaki güçsüzlükten kaynaklanabilir. Öncelikle pelvik kasların güçlendirilmesi ilk hedef olmalıdır.

  • İlişki sırasında ses gelmesi (gaz – hava çıkışı sesi) kişiyi rahatsız edebilir.  
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İdrar kaçırma
  • Orgazm olamama
  • Cinsel isteksizlik ve psikolojik sorunlara neden olabilir.

ÖNCE NEDENLERİN TESPİT EDİLMESİ GEREKİR

Bahsettiğimiz şikayetler birçok sebebe bağlı olabilir. Örneğin vajinal darlık vajinismusa bağlı olabilir, cinsel ilişki sırasında ağrı cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle gelişebilir. Bu ve benzeri durumların mutlaka bir jinekoloji uzmanı tarafından ayrıntılı incelenmesi ve öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması tedavide önemli adımlar atılmasını sağlar.

HANGİ GENİTAL ESTETİK BANA UYGUN?

Aslında bu sorunun cevabı jinekolojik muayeneniz sonucunda belirginleşecektir. Sizi rahatsız eden, fonksiyonel bozukluklara neden olan durumlar hekim ile birlikte konuşularak planlama yapılmalıdır.

VANİNOPLASTİ, LABİOPLASTİ VE KLİTORİS ESTETİĞİ BİR ARADA YAPILABİLİR

Vajinoplasti, vajinaya ait sorunların giderilmesini amaçlar ve cerrahi opersayon ile yapılır. Bu işlem sırasında dar vajina, geniş vajina, vajina içerisindeki doğum dikişlerine ait sorunlar ve diğer fonksiyonel ve estetik problemler giderilir.

Lazer ile de vajina genişletme işlemi yapılabilmektedir. Ancak cerrahi işlemin avantajı aynı operasyon sırasında diğer tüm estetik ve cerrahi işlemlerin aynı anda yapılabilmesidir.

CERRAHİ İŞLEM SIRASINDA VE SONRASINDA HANGİ SORUNLAR GÖRÜLEBİLİR?

  • İşlemler sırasında kişiye uygun anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Ameliyat, lokal sedasyon altında ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ve ortalama 1-1.5 saat aralığında sürmektedir. Bu süre yapılacak olan işlemlere göre kısalmakta veya uzamaktadır.
  • Kesinlikle klinik ortamda ve steril koşullarda, kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.
  • İşlem sonrası 1-2 gün istirahat önerilmekte, ağır işlerden kaçınılması gerekmektedir. Tam iyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-6 haftadır. Bu süre yapılan operasyonların çeşidine göre kısalabilir, bakım ve kişisel sağlık durumuna göre uzayabilir.
  • Hekimin önerdiği pansumanlar zamanında yapılmalı ve antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar hekimin önerdiği şekilde kullanılmalı, hijyen önlemlerine dikkat edilmelidir.
  • Bu noktalara dikkat edildiği takdirde iyileşme oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.
  • Bu kurallara dikkat edilmediği zaman her opersayonda olabilecek riskler genital estetik operasyonlarında da görülmektedir. Enfeksiyon, iyileşme sürecinde gecikme vb.
  • İşlem sonrası ciltte ödem ve morarma ve bir miktar ağrı görülebilmektedir.

KIZLIK ZARI DİKİMİ / ONARIMI

Kızlık zarı onarımı, himenoplasti olarak adlandırılır. Çeşitli nedenlerle hasar gören kızlık zarının bazen onarımına ihtiyaç duyulmaktadır.

  • İstenmeyen cinsel ilişki
  • Kazalar
  • Kişisel nedenler ile kızlık zarı onarımına başvurulabilmektedir.

Kızlık zarı onarımının çeşitli yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağına hekim muayenesi sonrası birlikte karar verilir.

KALICI VEYA GEÇİCİ KIZLIK ZARI NE DEMEKTİR ?

Kızlık zarının kalıcı veya geçici olarak adlandırılması ilişkinin gerçekleşeceği zaman göre belirlenerek adlandırılmıştır. Aslında anlatılmak istenen uzun süreli ve kısa süreli kızlık zarı oluşturulmasıdır. İlk ilişki onarımdan kısa süre sonra gerçekleşecek ise geçici veya kısa süreli, ilk ilişki uzun süre sonra gerçekleşecek ise uzun süreli, kalıcı kızlık zarı onarımı olarak adlandırılır.

Kızlık zarı onarımı flep yöntemi veya mikrocerrahi ile yapılmakta, eş zamanlı olarak vajina daraltma, büyük ve küçük dudak, klitoris etetiği ile birlikte yapılabilmektedir.

KIZLIK ZARI ONARIMI NLAŞILIR MI ?

Kızlık zarı onarımı yapıldığı jinekoloji uzmanı tarafından yapılan muayenede anlaşılır.

KIZLIK ZARI DİKİMİ SONRASI AĞRI OLUR MU ?

Kızlık zarı onarımı sonrası ağrı minimal düzeyde olabilir, kişi normal yaşamına hemen geri dönebilir.

ORTA YAŞA MERHABA

Kadınlar orta yaşlara ulaştığında menopoz dönemi gelmekte, üreme yaşlanması ve fizyolojik yaşlanma iç içe geçmektedir. Bunların etkisi ile vücut kompozisyonu değişmektedir. Kilo alımı ve yağlanmanın göbek bölgesinde olması, vücut proporsiyonunun ( vücut orantısı) değişmesi endişe ve mutsuzluk yaratmaktadır.

Östrojen düzeyinin azalması, genetik faktörler ve hareketsizlik gibi nedenlerle bazal metabolizma hızı azalmakta ve yağlanmanın artmasına katkıda bulunmaktadır.

Yine bu yaşlarda uyku kalitesinde ve süresinde değişiklik olmakta ve sirkadiyen ritim bozulmaktadır. Bunlar endojen melatonin salınımını bozarak kilo alımına katkı yapmaktadır.

Bütün bu etkenler yıllar içinde kas kitlesinde azalmaya ve sarkopenik obeziteye neden olabilir. Göbek bölgesinde yağlanma (santral obezite) ve östrojen eksikliği ciddi kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayabilir.

Yağ dokusundan kaynaklanan bazı maddelerin kanser gelişimine yardımcı olduğu bilinmektedir. İnsan yaşlandıkça olan kronolojik değişiklikler( epigenetik, metabolik, makromoleküler hastalıklar, kök hücre yenilenmesi bozulması vb) ve menopoz birleşince kadınları güç bir dönem beklemektedir. Kadınlar bu yıllarda bir yandan vücut imajı değişikliği ve fiziksel işlevlerindeki değişiklikler diğer yandan cinsel yaşamdaki farklılıklar ile uğraşmak zorunda kalırlar.

Peki ne yapabiliriz ? Neler önermeliyiz?

Öncelikle yaşam tarzı haline getirilmesi gereken beslenme ve egzersiz önerileri yapılmalı.

Beslenme şekli açısından akdeniz diyeti faydalı bulunmuş. Kadının üretimin içinde bulunması, çalışmaya devam etmesi ve uğraşlarının olması olumlu etkenler olarak tespit edilmiş. Bunlarla beraber konuya hakim bir jinekolog ile hormon kullanımı ve vitamin-mineral desteği konusu değerlendirilmeli. Bu yaklaşım ve destek tedaviler uzun yıllar sürebilir.

Menopoz sonrası iyilik için özel çaba harcamanız gerektiğini unutmayın.

Adet Düzensizlikleri

Adet Düzensizliği Nedir ?

Ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar, yani üreme çağındaki her kadın  ortalama 28 günde bir regl yani vajinal kanama yaşar.  Bu süre kadından kadına farklılık gösterebilir ve 21 gün ile 35 gün arasında görülen kanamalar normaldir. Ortalama 5-7 gün kadar süren kanamaların miktarı yine kadından kadına farklılık gösterir. Bu süreçte kaybedilen toplan kan miktarı yaklaşık 80 ml kadardır. Ergenlikten menopoza kadar bu sürecin düzenli olarak tekrarlaması beklenir.  Bu sürenin kısalması, uzaması ya da âdetin normal olmayan şekilde kesilmesi adet düzensizliği olarak isimlendirilir.

Adet düzensizliği adet görme sıklığına göre ve adet miktarına göre  sınıflandırılır.

35 günden daha uzun aralıklarla adet görme (oligomenore )

21 günden az aralıklarla adet görme (polimenore) yani sık adet görme,

Adet görememe (amenore primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Eğer kişi 15 yaşına gelmiş ancak adet görmemiş ise primer, adet gören kadın 6 aydan uzun süredir adet görmüyor ise sekonder amenore olarak adlandırılır)

Düzenli ancak yoğun adet kanaması( menoraji)

Düzensiz ve sık adet görme( metroraji)

Hem düzensiz hem de yoğun ve uzun süren adet görme (menometroraji)

Adet Düzensizliği Nedenleri

Adet düzensizliği bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Aşağıdaki nedenler adet süresi, miktarı, adet görme sıklığını etkileyebilir.

İlaçlar (hormon ilaçları, psikiyatrik ilaçlar vb. )

Ağır egzersiz

Stres

Ergenlik dönemi veya menopoz öncesi dönem

Hormon düzensizlikleri

Yeme bozuklukları

Diyabet, tiroid hastalıkları gibi hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Hipofiz bezi ile ilgili problemler

Üreme organlarının gelişim bozuklukları (primer amenore)

Prematür over yetmezlik

Kızlık zarının tamamen kapalı olması gibi bozukluklar

Gebelik veya emzirme ile ilgili nedenler

Endometriozis

Aşırı Adet Kanaması Neden Olur ?

Daha önce de belirttiğim gibi bir adet dönemi boyunca  yaklaşık 80 ml üzeri kanama menoraji  yani aşırı adet kanaması olarak adlandırılır. Ancak bir sorun var ki, bu miktarı ölçmek oldukça zordur.

Ped kullanım sıklığı bu miktarı ölçmek için bir yol olabilir. Dolu dolu 2 ped/gün normal kabul edilir. Bazı kadınlar daha sık ped değiştirebilir. Bu nedenle pedin doluluk oranı da önemlidir.

Sık sık ped değiştirmeniz gerekiyor ise, tek ped yerine üstüste 2 ped koyma ihtiyacı duyuyorsanız, tampon kullanmanıza rağmen yine de ped kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, 2-3 cm den büyük kan pıhtıları oluşuyor ise, işe gitmek, okula gitmek, günlük aktivitelerinizi yerine getirmekte kanama miktarınız nedeni ile zorluk çekiyorsanız, kanamanız her ay olduğundan daha fazla ise, adetiniz 7 günden uzun sürüyor ise,  mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekir.

Adet Düzensizliği Olan Kadınlar Ne Yapmalı ?

Öncelikle her kadın adet döngüsünü not almalıdır. Bu işi kolaylaştıracak mobil uygulamalar da bulunmaktadır. Adetinizin başladığı  ve bittiği gün not alınmalı, ayrıca adet miktarı da gözlenmelidir. Günde kaç ped kullanıldığı ve pedlerin doluluk oranı da gözlenmelidir.

Adet düzensizliğiniz varsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Adet düzensizliğine neden olabilecek durumlar oldukça ciddi olabilir. Hekiminiz adet düzensizliğine neden olabilecek etmenleri  bulmak için kan tetkiki, ultrasonografi, idrar tahlili gibi tetkikler ister, fizik muayene ve jinekolojik muayene yapar.

Uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için adet düzensizliğine yol açan etkenin saptanması gerekir.

Adet Sancısı Normal midir ?

Ne Yapılabilir ?

Adet döngüsü başlangıcında hissedilen ağrılara primer dismenore denir.  Bu sancılar, alt karın bölgesinde, belde, iç bacaklarda hissedilebilir. Bazen ağrılara mide bulantısı da eşlik edebilir. Genellikle adetten ortalama 3 gün önce başlar ve regl kanamasının olduğu güne kadar artarak devam eder, yaklaşık 2. Veya 3. Gün sonunda azalarak kaybolur.

Bazı kadınlarda bu ağrılar daha şiddetli olur. Adet düzensizliği olanlarda, gençlerde, kanama yoğunluğu yüksek olanlarda daha şiddetli olabilir. Bu ağrılar ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınır. İlaç tercihi hekim tarafından yapılır. Ayrıca,  ayakların sıcak tutulması, ılık duş adet sancısını hafifletmeye yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapan, sigara kullanmayan bireylerde adet sancısı daha az görülür. Bazı durumlarda hekiminiz size adet kramplarının şiddetini azaltan doğum kontrol hapı olarak bilinen oral kontraseptifler önerebilir.

Çok şiddetli ve giderek artan ağrılarda, altta yatan başka bir tıbbi durumlar olabilir. Bu durumda hekim muayenesi çok önemlidir. Çünkü; servikal darlık, enfeksiyonlar nedeni ile oluşan PID, endometriozis gibi hastalıklar şiddetli adet sancısına neden olabilir.

SİFİLİZ / FRENGİ TESTİ

SİFİLİZ / FRENGİ NEDİR? ÜLKEMİZDE YAYGIN MIDIR ?

Frengi  Treponema pallidum adı verilen bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. 

Yaygınlığı ülkemizde ve dünyada artış göstermektedir.  Sifiliz HIV enfeksiyonunun bulaşmasında da etkilidir. Korunmasız cinsel ilişkide bulunan her yaşta ve cinsiyetteki bireylerde  görülebilir. Ayrıca sifiliz enfeksiyonuna sahip kişilerin eşyalarını kullanmakla da bulaş mümkün olabilmektedir. İlk yıl bulaşıcılık çok yüksektir.

https://hsgm.saglik.gov.tr/

SİFİLİZ NASIL BULAŞIR ? KİMLERDE GÖRÜLÜR ?

Korunmasız cinsel ilişki en önemli bulaş yoludur. Birden fazla partneri olan ve korunmasız ilişkide bulunan herkes risk altındadır.

Sifilizin lezyonlarına temas ile de bulaş gerçekleşir. Bu yaralar dış genital organlar, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda görülebilir. 

Anneden bebeğe geçiş görülür.

Bulgular cinsel ilişkiden sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık üç evrede görülebilir.

SİFİLİZ BELİRTİLERİ

Sifiliz 3 evrede çeşitli belirtilere ve hastalıklara yol açar.

Birinci evrede, vücuda giren bakteri kan ve lenf  dolaşımı ile vücuda yayılır. Ortalama 21 günde tipik bir sifiliz yarası görülür. Şankr adı verilen kenarları belirgin, sert, yuvarlak-oval, tek yada birden fazla ağrısız bir yara oluşur. Bu yara ağrısız olduğundan farkedilmeyebilir. Tedavi olunmadığında bu yaralar kaybolsa bile 2. Evreye geçilir.

2. evre ortalama 1 ila 6 ay arasında belirtiler başlar.  Ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik, yaygın lezyonlar, bulantı, kusma gibi belirtiler görülür. Lezyonlar ağız, yutak ve genital bölge mukozasında gri-beyaz plaklar şeklinde de görülebilir. Sinir sistemi tutulumu, karaciğer, göz, böbrek tutulumu görülebilir.

3. evre gizli evre olarak adlandırılır. 10-30 yıl sonra Kas hareketlerinin koordinasyonunda güçlük, felç, hissizlik, körlük, ruhsal bozukluklar, kalp ve damar tutulumu ve buna bağlı göğüs ağrısı ve infarktüs, bunama, idrar kaçırma, konuşma bozukluğu görülebilir.

HAMİLELERDE FRENGİ / SİFİLİZ

Hamile sifiliz hastalarında anne karnındaki bebeğe bulaş görülebilir. Erken doğum, ölü doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilen sifiliz bebekte ilk 3 aydan itibaren belirti vermeye başlar. 5. Ayda ise tüm sistemlere yayılır.

Doğum sırasında eğer annenin genital bölgesinde yaralar var ise bebeğe geçiş görülebilir.

Ftüste karaciğer-dalak büyümesi, sarılık, kansızlık, döküntüler, lenf bezi büyümeleri, göz-kemik tutulumları, menenjit, sinir felçleri, ölü doğum

Doğum sonrası ise katarakt, sağırlık ve konvülziyon (nöbet geçirme),

2 yaş sonrası ise Hutchinson dişleri denilen özel diş yapısı, duyma kusuru, mental gerilik (zekâ geriliği), semer burun görülür.

Erken tanı ve tedavi bu nedenle anne ve bebek için hayati önem taşır.

SİFİLİZ / FRENGİ TANISI VE TEDAVİSİ

Sifiliz tanısı oldukça kolaydır. Kan testi ile tanı konulabilmektedir. nontreponemal (RPR, VDRL) ve treponemal (FTA-ABS, TPHA) testleri ile tanı konur.

Gebe kadınlarda bu testlerin rutin olarak yapılmasında yarar vardır.

Eşi veya partneri ve hastalık sırasında veya sonra doğan çocukları varsa tetkik edilir.

Konjenital frengi söz konusu ise ailenin diğer bireyleri muayene edilir.

Frengi teşhisi konulur konmaz hiç vakit kaybetmeden hasta bilgilendirilerek tedavi edilmelidir.

Tedavide penisilin grubu ilaçlar kullanılır ve oldukça başarılı sonuç verir. Bulaş durumuna göre partner veya partnerler, çocuk ve yenidoğan tedaviye dahil edilebilir. Hasta testleri negatif olana dek 3-6 aylık aralıklarla izlenir.

Sifiliz testi pozitif olan kişi için cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların da taranması çok önemlidir.

TÜM YÖNLERİ İLE HPV

  • HPV NEDİR ?
  • HPV NASIL BULAŞIR ?
  • HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?  GENİTAL SİĞİL VARLIĞINDA NE YAPILIR ?
  • HPV HANGİ ÖNEMLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR ? HPV TİPLERİ NELERDİR ?
  • HPV TESTİ NASIL YAPILIR? ERKEKLERE HPV TESTİ YAPILABİLİR Mİ ?
  • HPV TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?
  • HPV’DEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR ?
  • HPV AŞISI KİMLERE YAPILIR ?

HPV NEDİR ?

İnsan papilloma virüsü olarak adlandırılan HPV , deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür.  Dünyada ve ülkemizde  oldukça yaygın olarak görülen HPV, cinsel yolla bulaşarak HPV Enfeksiyonuna neden olur.

HPV Enfeksiyonu hem kadın hem de erkeklerde görülür. HPV Enfeksiyonunun gençlerde ve  sağlıklı çocuklarda da görüldüğü çeşitli çalışmalarda kanıtlanmıştır. (Bulaşma yollarından bahsederken bu konuda sizlere ayrıntılı bilgi vereceğiz). Bu nedenle her yaş ve her cinsiyet bu enfeksiyondan etkilenebilir.

Verilere göre (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi) cinsel olarak aktif her bireyin HPV ile enfekte olma riski %50 dir ve 50 yaş üzeri kadınlarda yaşamları boyunca HPV ile karşılaşma oranları %80  dir.

HPV NASIL BULAŞIR ?

Cinsel yolla bulaşan HPV büyük oranda cinsel ilişki ile bulaşır. Korunmasız anal ilişki, oral sex, vajinal ilişki bulaşa neden olur.

Cinsel temas dışında havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanımı, kontamine objeler (özellikle de cinsel araçların ortak kullanımı)  indirekt bulaşmaya neden olur.  Çocuklara genellikle kontamine objelerle temas veya cinsel istismar yolu ile bulaş gerçekleşir. Bu nedenle 2 yaşından büyük çocuklarda görülen siğiller önemsenmeli, cinsel istismar   ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

2 yaşından küçük çocuklarda görülen HPV çoğunlukla vajinal doğum sırasında bulaşır.

HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?

HPV tipine göre kuluçka süresi değişmektedir. Genellikle bulaştan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında kadın ve erkeklerde belirtiler gözlenebilir. HPV Enfeksiyonu bazen yıllarca belirti vermeyebilir.  HPV nin türüne göre genital siğiller görülebilir. Genital siğil bulunmaması, HPV nin olmadığı anlamına gelmez.

Genital siğiller genellikle anüs çevresi , penis çevresi  ve testislerde , yani tüm genital  bölgede görülebildiği  gibi, oral sex ile bulaşlarda ağız mukozası ve solunum yollarında da görülebilir.  Kabarık, kahve veya pembe tonlarında et benine benzeyen genital siğiller öncelikle milimetrik olarak başlar ve büyürler. Siğiller farklı görünümlerde olabilir. Kimi sert ve karnabahar görünümünde olabilir. Genital siğiller dağınık halde bulunabildikleri gibi küme halinde de bulunabilirler. 

Kadınlarda özellikle vajinal bölgede bulunan siğiller, kaşıntıya, cinsel ilişki sırasında ağıya ve kanamaya neden olabilir. Erkek ve kadınlarda idrar yollarına yakın kısımlarda bulunan siğiller, idrar yaparken bazı şikayetlere neden olabilir.  Siğiller el ve ayaklarda bulunabilir.

GENİTAL SİĞİL VARLIĞINDA NE YAPILIR ?

Genital  siğiller kişi tarafından et benleri ile karıştırılabilir. Bu nedenle genital bölgede ve ağız içinde oluşan lezyonlarda hekime danışmak gerekir. Hekim çeşitli cihazlar ve büyüteçler ile lezyonları daha iyi ayırt edecektir. Ayrıca sizi gerelkli testlere yönlendirecek , bilgilendirecek ve gerekli tedavileri uygulayacaktır. Bazen vajinal mukozadaki  doğal kıvrımlar siğiller ile karıştırılmakta ve gereksiz paniğe yol açmaktdır.  Genital bölgedeki veya ağız içindeki lezyonların fotoğrafından yeterli  bilgi sağlanamamaktadır.  Ayrıca kişisel gizliliğiniz için bu görsellerin paylaşılması uygun değildir. En doğru tanı hekim muayenesi ile konur.

HPV HANGİ ÖNEMLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR ? HPV TİPLERİ NELERDİR ?

HPV’nin 200’den fazla çeşidi vardır. HPV tipleri yüksek riskli ve düşük riskli olarak gruplandırılır. Bu gruplandırma kanser oluşturma riskine göre yapılmıştır. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ,68 kanser oluşumu açısından yüksek riskli, ise 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 ise düşük riskli hpv tipleridir. Genellikle 6 ve 11 tipi genital siğillere neden olurken, 16 ve 18 rahim ağzı kanseri açısından yüksek risklidir. Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur. Bir kişi birden fazla hpv tipi ile enfekte olmuş olabilir. Bu nedenle genital siğillerin bulunması veya bulunmaması hangi tiple enfekte olunduğunu belirlemez.  Tanı sadece test ile konulabilir. Düşük riskli hpv tipleri de daha düşük oranda kanserlere neden olabilir.

Rahim ağzı kanseri  başta olmak üzere , vulva, vajina, penis, anal bölgelerinde kanserlere, orofaringeal kanserlere ve laringeal kanserlere neden olabilmektedir. Adenokanserler ise HPV ile çok ilişkilendirilememiştir. Ayrıca deri kanserleri ile HPV virüsü arasında ilişki bulunabilmektedir.  Prostat, meme, mide, akciğer, mesane kanserleri ile HPVnin bağlantısı bulunabilir. Bazı baş ve boyun kanserleri de HPV ile ilişkili olabilir.

HPV TESTİ NASIL  VE NERELERDE YAPILIR? ERKEKLERE HPV TESTİ YAPILABİLİR Mİ ?

HPV Testi HPV DNA testi ile yapılır. Bu testte HPV nin varlığı ve tipi saptanır. Tip tayini oldukça önemlidir. Kadın ve erkeklerde doktor muayenesi ile siğillerin saptanması durumunda lezyondan örnek alınması veya lezyon bulunmayan  kadınlarda servikal sürüntü alınması yolu ile test uygulanabilir. Erkeklerde lezyon yok ise HPV testi uygulanamaz. Bu nedenle kadınlarda düzenli  servikal Pap Smear testi yapılması son derece önemlidir. Herhangi bir HPV tipi saptanamayan kadınlarda 5 yılda 1 tarama yapılmalıdır. Yüksek tipli HPV virüsü saptanması durumunda ileri tetkiklere başvurulabilir.

HPV VE GENİTAL SİĞİLTEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?

HPV yi tamamen vücuttan yok edecek bir tedavi bulunmamaktadır. Siğiller ise bulundukları bölge ve büyüklüklerine göre farklı şekillerde tedavi edilir.  Bu seçenekler arasında bölgeye uygulanan ilaçlar, koter ile yakma, lazer, dondurma işlemi, cerrahi olarak çıkarma tedavi seçenekleridir. Siğiller mutlaka tedavi edilmelidir. Böylece özellikle erkeklerde nüksler  azaltılabilir.

Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde virüs vücut tarafından yok edilebilir. Bu oran oldukça yüksektir.  Bu nedenle bağışıklık sisteminin desteklenmesi tedavide ve korunmada oldukça önemlidir.

HPV’DEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR ?

HPV den korunmak için öncelikle bulaş şeklini bilmek son derece önemlidir. Çünkü Hpv  bulaşma riski cinsel yönden aktif ve çok eşli kişilerde yüksektir.  Bu nedenle tek eşlilik çok önemlidir. Partnerin de tek eşli olması gerekir.

Kronik hastalığı bulunan bireylerde, bağışıklık sistemi zayıf olan veya bağışıklık sistemi hastalığı olan bireylerde, bağımlılarda, erken yaşta cinsel ilişki yaşayanlarda,  HPV aşısı olmayan bireylerde HPV riski daha yüksektir.

Siğillerin bulunduğu dönem bulaştırma açısından en yüksek riskli dönemdir. Ancak siğiller bulunmadan da bulaş gerçekleşebilir.

HPV den korunmanın en etkili yolu aşıdır. Prezervatifin doğru kullanımı HPV bulaşma riskini azaltır. Ancak tamamen yok etmez.  Çok eşli bireyler  mutlaka prezarvatif kullanmalıdır. Ancak unutulmamalıdırki ciltten cilde temas ta bulaşmaya neden olur.

HPV AŞISI NASIL  VE NE ZAMAN UYGULANABİLİR ? YAN ETKİLERİ NELERDİR ? ERKEKLER AŞI OLABİLİR Mİ ?

HPV den korunmada aşı çok ama çok önemlidir. İlk cinsel deneyim başlamadan önce  HPV aşısı uygulanması kişiyi HPV den korur. Bu nedenle 9 yaşından sonra kız ve erkek çocuklarına aşı yapılabilir. Aşının ülkemizde farklı türleri bulunmaktadır.  Şu anda ülkemizde HPV aşısı rutin olarak uygulama kapsamında değildir. Kişi aşısını ücretli olarak uygulatabilir. Aşı 45 yaşına kadar yapılabilmektedir. Ancak ne kadar erken ve cinsel temas olmadan yapılırsa o kadar etkilidir.

İlk defa aşı olacak 9-14 yaş aralığındaki çocuklarda 2 doz aşı uygulanır. 1. Doz uygulanmasından 6-12 ay sonra 2. Doz yapılmalıdır. Bu şekilde korunma sağlanır. 15 yaş üzerinde ise 3 doz uygulanır. 1. Dozdan 1-2 ay sonra 2. Doz- 6. Ayda ise 3. Doz uygulanır.

Ülkemizde kadın sağlığı sorunları

Sevgili kadınlar;

Ülkemizde kadın sağlığı sorunları nelerdir? Bu konuda yetkili merciler neler yapmaktadır?

Bu soruları yıllardır kendime sorarım ve çözümler düşünürüm. Çözümlerin hayallerini kurarım. Yıllar içinde toplumun hızlı dönüşümü ve belki de benim olgunlaşma sürecim ile beraber, sorunlar ve çözümler biraz değişti.

Aile planlaması hizmetlerinin her kadına ulaştırılması ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi hep kendi gündemimde oldu. İlki çözümü en kolay olanı aslında.

Örgün sağlık hizmetleri kapsamında kondom ve doğum kontrol hapı dağıtılması, yetiştirilmiş ebelerin kadınlara eğitim vermesi, rahim içi araç uygulaması ve hastanelerde diğer yöntemlerin yapılması (kanalların bağlanması, implant yerleştirilmesi vb) ile sorun büyük ölçüde çözülebilir. Tabi okullarda bu konuda dersler anlatılması da eklenirse çok iyi olur.

Çocuk yasta evlilik ise daha kültürel ve geleneksel bir sorun. Bu konuda yasalar var aslında. Ama kız çocuklarının eğitimi, kadınların meslek sahibi olması ve politikacılar arasında kadın oranının yükselmesi ile bu evlilikler önlenebilir. Gelenekler ancak bu şekilde değiştirilebilir ve yasalar tavizsiz uygulanabilir.

Obezite tüm toplumun sağlığını olumsuz etkileyen bir problem. Kadın sağlığında obezitenin olumsuz etkilerini biliyoruz.

Üreme sağlığı, hamilelik komplikasyonları, damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları, meme kanseri… obezite ile alakalı aklıma ilk gelenler. Obezite ile mücadele toplum sağlığı politikası olmalı. Gıda tüketimi düzenlemeleri (gıda içeriği ve reklamları ), sporun yaygınlaştırılması , obezite riski olanların erken yaşta belirlenip eğitilmesi gibi çözüm yöntemleri önerilebilir.

Sigara yine bir diğer kadın sağlığı sorunu. Kadınlar arasında hızla yaygınlaşmakta. Sebep olduğu hastalıklar oldukça iyi bilinmekte. Bu konuda devlet tarafından alınmış birçok önlem bulunmakta. Ek olarak kız çocuklarının spor, müzik ve sanat gibi alanlara yönlendirilip üretkenlik ve meşguliyetlerinin arttırılması kötü alışkanlıklardan koruyacaktır.

Sevgili kadınlar meme kanseri ve Rahim ağzı kanseri çok sık karşılaştığımız kadın sağlığı sorunudur. Bu alanda KETEM organizasyonları çok iyi bir hizmet vermektedir. Bundan faydalanalım.

Ek olarak her zaman dile getirdiğim rahim ağzı kanserini önlemek için HPV aşısının devlet tarafından 9- 13 yaştan itibaren kız çocuklarına ücretsiz uygulanması sağlanmalıdır. Sevgili kadınlar menopoz ve osteoporoz diğer önemli kadın sağlığı sorunlarıdır. Yaşam süremiz uzamakta ve daha kaliteli bir yaşlılık beklentimiz artmaktadır. 50 yaş üzeri kadınlara uygun kişilere hormon replasmanı ve osteoporozun önlenmesi için egzersiz ve beslenme desteği önerileri en yakın sağlık biriminde verilebilmelidir.

Ülkemizde bir diğer kadın sağlığı sorunu ise aile içi şiddet. Maalesef kadınlarımız en yakınları tarafından şiddet görüyor. Geri kalmıştık, eğitimsizlik , işsizlik, yetersizlik , güçsüzlük… ne derseniz deyin kadınlar ve çocuklar aile içi şiddete maruz kalıyor. Kadınlar her zaman daha çalışkan daha sebatkar olmalarına rağmen bu muamelelere maruz kalıyorlar. Sosyal devletlerin kadın ve çocuğu korumak ve güçlü kılmak için her şeyi yapması lazım. Ancak o zaman erkeklerde mutlu ve sağlıklı olur.


Vajinal Estetik 2021

Vajinal Estetik neden yapılır ?

balikesirvajinalestetik
Vajinal Estetik

Vajinal Estetik neden yapılır ?

Vajinal estetik tıbbi, kozmetik ve psikolojik nedenler ile tercih edilebilmekte veya bir gereklilik haline gelebilmektedir. Vajina estetiği terimi bazen yanlış kullanılmaktadır. Genital estetikler halk arasında vajina estetiği olarak telaffuz edilebilmektedir. Ancak vajina estetiği vajinaya uygulanan estetik işlemleri kapsar. Dış genital organlara yönelik uygulanan estetikler, labioplasti, perine beyazlatma, G noktası büyütme, dış dudakları dolgunlaştırma gibi işlemleri kapsarken, vajinal estetik vajinaya uygulanan bir işlemdir ve çeşitleri vardır.

Vajina daraltma işlemi sık yapılan vajinal estetik operasyonlarındandır. Normal doğum, fazla sayıda doğum, düzgün onarılmamış doğum dikişleri, doğum sırasında meydana gelen yırtıklar vajinanın genişlemesine yol açabilir. Bu durum eşlerde cinsel ilişki sırasında doyumun azalmasına ve beden algısı ile ilgili olumsuz düşüncelere neden olabilir. Ayrıca epizyotomi yani doğum dikişleri sonrası oluşan skar dokusu cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilmektedir. Vajina daraltma, vajina gençleştirme, vajina sıkılaştırma vajinoplasti adı altında yaptığımız operasyonlar-işlemlerdir ve bu işlemler ile kötü travmatik doğum hikayesi olan kadınların ileri derece genişlemiş ve deforme olmuş vajinal yapılarının yeniden eski haline gelmesi sağlanır. Hiç doğum yapmamış kadınlar da vajinal estetiğe ihtiyaç duyabilir. Vajinada kollejen yapının bozulmasına bağlı gevşeme, yapısal farklılıklar, hem psikolojik hem cinsel hem de fonksiyonel sorunlara neden olabilir.

İdrar kesesi ve rektumun anüsten önce son bölümlerinde sarkma olduğunda, cinsel fonksiyon bozukluğu ve idrar kaçırma sorunları oluşabilir. Rahim sarkması şikayeti olan kadınlarda ileri olmayan evrelerde vajinoplasti işlemi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. Bu hastalarda ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin tamiri yani vajinanın daraltılması yolu ile yapılan vajinoplasti- vajina estetiğinden fayda görülür. İleri evrelerde farklı cerrahi işlemler uygulanmaktadır.

Bazen vajina darlığı da cinsel doyumu azaltabilir, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Özellikle doğum dikişleri sonrası oluşan nedbe (skar) dokusu bu duruma neden olabilmektedir. Vajinal estetik ile bu dokular alınıp uygun şekilde onarılır ve vajina genişletme sureti ile vajinal estetik uygulanır.

Vajinal estetik nerede yapılır ? Hangi Doktorlar / Branşlar Vajinal Estetik Uygulayabilir ?

Kadın doğum uzmanları ve plastik cerrahlar genital estetik uygulayabilir. Ancak burada önemli olan hekimin deneyimidir. Vajina estetiği ile ilgili ameliyat ve uygulamaların çoğu ülkemizde ve tüm dünyada daha çok jinekologlar (Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları) tarafından yapılmaktadır. Önemli olan jinekolog veya plastik cerrah mı cevabı yerine bu konuda “tecrübe sahibi” olan hekime ulaşılmasıdır. Kadın doğum uzmanlarının genital bölge anatomisine hakim olması önemli bir avantaj olabilir. Bu operasyonların klinik ortamlarda yapılması çok önemlidir. Çünkü bu operasyonlar steril koşullarda ve sedasyon veya lokal anestezi ile uygulanır.

Bu opersayonlar sırasında uygulanan sedasyon veya lokal anestezikler sayesinde acı hissedilmez. İşlemden sonra bir iki gün devam eden hafif sızlama durumlarında ise doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Genital estetiği ücretleri yapılan operasyonun türüne, genişliğine ve kullanılan anestezi yöntemine göre değişmektedir. Özel sağlık sigortaları tıbbi gereklilik durumunda vajinal estetik operasyonlarını karşılayabilir.

Lazer İle Vajina Estetiği

Lazerli vajina estetiği, cerrahi bir işlem olmaması nedeni ile tercih edilebilmektedir. Bir prob yardımıyla yapılan işlemde lazer probu ile vajinanın tüm duvarları taranır. Lazer ışığı ile vajinanın tümü sıkılaştırılır. Cinsel yasak lazer ile yapılan işlemlerde daha kısadır. İşlem tek seferde değil, seanslar şeklinde uygulanır. Yine ileri evre olmayan rahim sarkması ve öksürme ile idrar kaçırma şikayetlerinde bu yöntemden faydalanılabilir.

Her Kadın Güzeldir

Estetik operasyonların yaygınlaşması, daha ulaşılabilir olması bu konudaki talepleri arttırmakta ve kadınların bu konuda kendilerini ifade etmelerini kolaylaştırmaktadır. Böylece fonksiyonel veya kozmetik sorunların, psikolojik ve cinsel problemlerin üstesinden gelmek kolaylaşmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte işlemler gün geçtikçe daha kısa sürede iyileşme sağlamaktadır. Her kadının anatomik yapısı aynı olsa da dış genital bölgenin görünümü farklı olabilmektedir. Bazen eşler, bazen kadınlar bu görünümden memnun olmayabilir.

Zamanla kendilerini daha mutsuz hissedebilir. Bu durum cinsel sağlık üzerinde ve ruhsal açıdan sorunlar yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu durumda genital bölgenin estetik olarak düzgün olması, kadının kendine olan güveninin artmasını ve karşı cinsle olan ilişkisinde kendisini çok daha mutlu hissetmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki dışarıdan aldığımız olumsuz bildirimler bizi mutsuz etse de kendimizi nasıl hissettiğimiz beden algımız ile ilgili duygu ve düşüncelerimize bağlıdır. Bu durum göz önüne alınarak, kişi vajinal estetik yaptırmak ister ise ve sağlık durumu elverişli ise, bu işlemleri yaptırması, cinsel, psikolojik ve tıbbi olarak yarar sağlamaktadır.

https://www.instagram.com/drlutfiyetomak/

balikesirvajinalestetik

Balıkesir Genital Estetik

Balıkesir Labioplasti iç dudak estetiği , Balıkesir genital estetik , Genital Kararma estetiği

Vajinoplasti ve Labioplasti nedir ?

Vajinoplasti, cerrahi olarak ya da lazer ile yapılabilen tıbbi bir işlemdir. kozmetik nedenler, yapısal sorunlar ya da fonksiyonel nedenlerle dış genital bölge ve/ veya vajinaya uygulanabilen çok çeşitli cerrahi işlem seçeneği bulunmaktadır. Zaman içinde yapısal olarak ya da vajinal doğumlara bağlı olarak genişlemeler oluşabilmektedir. Bazen düzgün onarılmayan epizyotomi sonrası da fonksiyonel ve estetik sorunlar oluşabilmektedir. Bu gibi şekil bozuklukları cinsel birliktelikte alınan zevkin hem kadın hem de erkek tarafından azalması ya da yok olmasına, fonksiyonel ve estetik sorunlara, psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Kişinin genital bölgesinde tahriş, enfeksiyon, hijyen sorunları, aktivitelerde rahatsızlık hissi, psikolojik nedenler ve cinsel isteksizlik, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan durumlarda cerrahi işlem daha fazla gereklilik kazanır.

Labioplasti de bu işlemlerden biridir. Tıbbi gereklilik veya kozmetik nedenlerle yapılabilmektedir. kadın genital bölgesindeki dudakların küçültülmesi, simetrik hale getirilmesini, sarkmaların giderilmesini kapsamaktadır.

Genital bölgede kararma ve iç dudaklarda sarkma bilinenin aksine ilk olarak sık cinsel ilişki kaynaklı değildir.

Erkekler ve kadınlar bu durumun çoğunlukla sık cinsel ilişki ile bağlantılı olduğuna inanır. Ancak bu durum, genetik yapı, ergenlik döneminde salgılanan hormonlar, kronik enfeksiyonlar gibi genetik ve biyolojik nedenler, kaşıntı, ağda kullanımı gibi fiziksel faktörler ile ilişkilidir. Sık cinsel ilişki ve mastürbasyon ilk sebep değildir ve bakirelerde iç dudak sarkması normaldir, sıkça da karşılaşılır.

Balıkesir gebelik, balıkesir kadın doğum, balıkesir kadın doğum doktoru, balıkesir aile planlaması, balıkesir gebelik, balıkesir doğum, balıkesir kadın hastalıkları, balıkesir kürtaj, balıkesir genital estetik, balıkesir kısırlık tedavisi, balıkesir gebe takibi, balıkesir tüp bebek, balıkesir infertilite, balıkesir vajen estetiği, balıkesir vajinal daraltma, balıkesir menopoz tedavisi, balıkesir jinekolog, balıkesir jinekoloji, balıkesir gebe okulu, balıkesir pelivk taban egzersizleri, balıkesir vajinismus tedavisi, balıkesir normal doğum, balıkesir ağrısız doğum hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Balıkesir genital estetik hakkında bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Balıkesir Kürtaj | Kürtaj Yasal mı ? | Kürtaj Sonrası Korunma |

Balıkesir Kürtaj | Kürtaj Yasal mı ? | Kürtaj Sonrası Korunma |

Türkiye’de kürtaj yasasına göre, istenmeyen gebelik durumunda 10. gebelik haftasına kadar kürtaj yasaldır. Kürtaj için 18 yaşın üzerinde olmak gerekir ve eğer kişi evli ise eşinin de rızası aranmaktadır. Kürtaj ayrıca istenmeyen gebelikler dışında, anne karnında ölüm, düşük sonrası, anomali, gelişimi durmuş gebelik, boş gebelik ve mol (üzüm) gebeliklerinin sonlandırılmasında da kullanılır. İstenmeyen gebelik durumunda mutlaka hekime başvurulmalı, sağlığınızı riske atacak uygulamalardan kaçınmalısınız. En doğru bilgiyi hekiminizden alacağınızı unutmayın. İstenmeyen gebeliklerin sağlıklı olmayan şartlarda sonlandırılması veya kişinin sonlandırma girişimi ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara neden olabilir.

Kürtaj sonrası cinsel ilişki yaklaşık 15 gün boyunca uygun değildir. Kanamanın devam edebildiği bu dönemde rahim enfeksiyonlara açıktır.

Kürtajdan sonra gebelik hormonları hızla yok olur ve yumurtlama gerçekleşebilir. Bu nedenle özellikle de istenmeyen gebeliğe bağlı kürtajlardan sonra mutlaka korunma yöntemlerine başvurulmalıdır. İstenmeyen gebelikler dışında da hekiminiz ne zaman tekrar çocuk sahibi olabileceğiniz konusunda sizi bilgilendirir ve bu zamana kadar korunmanız gerekir.

Kondom yani prezervatif kullanımı kürtaj sonrası enfeksiyon riskini azalttığından oldukça sağlıklıdır. Bunun dışında sağlık durumu ve beklentilerinize, yaşam tarzınıza göre doğum kontrol hapı, spiral yada korunma iğneleri kullanılabilir. İleri yaşta veya artık kesinlikle gebelik hedeflenmiyorsa tüplerin bağlanması veya erkeklerde tohum kanallarının bağlanması tercih edilebilir. En doğru kararı, kürtaj sonrası hekiminizden alıp birlikte hangi yöntemi uygulayacağınıza karar verebilirsiniz.

Balıkesir gebelik, balıkesir kadın doğum, balıkesir kadın doğum doktoru, balıkesir aile planlaması, balıkesir gebelik, balıkesir doğum, balıkesir kadın hastalıkları, balıkesir kürtaj, balıkesir genital estetik, balıkesir kısırlık tedavisi, balıkesir gebe takibi, balıkesir tüp bebek, balıkesir infertilite, balıkesir vajen estetiği, balıkesir vajinal daraltma, balıkesir menopoz tedavisi, balıkesir jinekolog, balıkesir jinekoloji, balıkesir gebe okulu, balıkesir pelivk taban egzersizleri, balıkesir vajinismus tedavisi, balıkesir normal doğum, balıkesir ağrısız doğum hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

dogumdikisleri

Epizyotomi, Doğum Dikişleri Nedir ? Epizyotomi Bakımı Nasıl Yapılır ? Vajinal Estetik Gerekir mi?

Balıkesir Doğum, Doğum Dikişleri, Epizyotomi Bakımında Nelere Dikkat Edilir ? Balıkesir genital estetik

Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak bir yırtığa göre epizyotominin onarılması ve iyileşmesi daha kolaydır. Epizyotomi her normal doğumda gerekli olmaz, ancak bir önceki içerikte de bahsettiğim gibi istenmeyen yırtıkların oluşmasını engellemek amacı ile epizyotomi gerekli olabilir. Epizyotomi sonrası en büyük sorun ağrıdır. Ancak doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler ve soğuk uygulama faydalı olur.

Enfeksiyon oluşmaması ve yara iyileşmesinin hızlanması için;

Dikiş yerini kuru tutun,

Sık sık ped değiştirin(4 saatte 1 veya daha kısa sürede),

Perine temizliği öncesi ellerinizi yıkayın,

Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın. Bu ilaçlar enfeksiyon gelişmesini önler ve iyileşmeyi hızlandırır.

İyi beslenin ve bol sıvı alın, kabızlık yaşamamak için mobilize olun yani hareket edin.

Yeteri kadar dinlenmeye ve uyumaya dikkat edin, ağır işlerden ve aşırı aktiviteden kaçının,

Tuvalet sonrası temizliğe dikkat edin,

Temizliğin ılık su ile yapılması yeterlidir.

Bu bölgeye dışkı bulaşmamasına özen gösterilmelidir. Temizliği önden arkaya doğru yapın ve duş şeklinde yıkayın.

Doktorunuz önerdiği süre boyunca cinsel ilişkiden kaçının.

Epizyotomi işlemi normal doğum sırasında yırtıkları ve sarkmaları önlemek amacıyla, gerekli durumlarda açılan kesidir. Epizyotomi her normal doğumda gerekli olmayabilir. Özellikle zor doğumlarda (bebeğin normalden iri olması, bebeğin baş çapının normalden geniş olması, vajina girişinin dar olması, çatı darlığı) doğum yırtıkları oldukça fazla olmaktadır.

Doğum gerçekleştikten hemen sonra bu kesi veya istenmeyen yırtıklar onarılır. Düzgün olmayan onarma işlemi veya yırtıklar sonrasında skar dokusu nedeniyle kişi bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Epizyotominin uygun şekilde onarılmaması durumunda oluşan estetik sorunlar cerrahi işlem ile düzeltilebilmektedir.

Balıkesir gebelik, balıkesir kadın doğum, balıkesir kadın doğum doktoru, balıkesir aile planlaması, balıkesir gebelik, balıkesir doğum, balıkesir kadın hastalıkları, balıkesir kürtaj, balıkesir genital estetik, balıkesir kısırlık tedavisi, balıkesir gebe takibi, balıkesir tüp bebek, balıkesir infertilite, balıkesir vajen estetiği, balıkesir vajinal daraltma, balıkesir menopoz tedavisi, balıkesir jinekolog, balıkesir jinekoloji, balıkesir gebe okulu, balıkesir pelivk taban egzersizleri, balıkesir vajinismus tedavisi, balıkesir normal doğum, balıkesir ağrısız doğum hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.