Gebelik takibi ve doğum

Balıkesir, Merkez’de bulunan özel kliniğimizde, gebelik takibi hizmeti sunmaktayız. Gebelikte hatta gebe kalmadan önce gerekli incelemeleri yapmak, olabilecek sorunları belirleyebilmek ve önlem alabilmek için gerekli donanım ve bilgi ile gebelik takibi yapılması önceliğimiz. Özellikle riskli gebeliklerin takibi anne ve bebek için hayati önem taşımakta. Gebe kalmadan önce yapılması gereken tetkikler ve tedaviler, gebelik takibi ve sağlıklı bir doğum süreci için bizlere ulaşabilirsiniz.

Doğum için tüm bu süreçte tam destek olmak, sağlıklı anne ve bebek ile süreci tamamlamamız en büyük isteğimiz ve motivasyonumuz.

Gebelik Takibi Tüm Gebeler İçin Gerekli

Gebe kalındığı andan itibaren iyi bir gebelik takibi ve bakımı allan annelerde, gebelik, doğum ve oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi mümkün. Bu nedenle tüm kadınların gebe kaldığı andan itibaren bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından, gerekli durumlarda ise diğer branşlardaki hekimler ile takip edilmesi oldukça önemlidir. Obezite, erken yaşta gebelik, 35 yaşın üzerinde gebelik, karmaşık veya yüksek riskli gebelik öyküsü, yüksek tansiyon, diyabet, otoimmün (bağışıklık sistemi ) bozuklukları , HIV ve kanser, hormanal düzensizlik gibi tıbbi durumlar , çoğul gebelikler riskli gebelik kategorisindedir. Özellikle riskli gebeliklerin takibinde takip sıklığı değişebilmektedir.

Gebelik Takibinde Neler Yapılır?

İlk Muayene;

Eğer şu anda gebe iseniz Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı başlangıç yapılmalıdır. Gebelik takibi ve doğum için doktorunuzla en kısa sürede görüşüp gebelik öncesi muayene yapılmamışsa muayene olunmalı ve gebelik takibinin nasıl olacağı konuşulmalıdır.

Bu muayene şunları kapsamalıdır:

  • Ailenin tıbbi öyküsü : Hipertansiyon, diyabet, mental gerilik gibi durumların tespiti,
  • Gerekirse genetik test: Kalıtsal genetik hastalıkların araştırılması,
  • Anne adayının tıbbi öyküsü : Epilepsi, diyabet, hipertansiyon, anemi, alerji gibi gebelikte özel bakım gerektiren durumların tespiti,
  • Fizik muayene, USG ve biyokimyasal incelemeler,
  • Önceki gebeliklerin öyküsü : Önceki gebeliklerdeki sorunlar ve nasıl sonlandığı. Doğumlar, düşükler… vb gibi
  • Aşı durumu: Kızamıkçık , hepatit , tetanos gibi hastalıklara karşı aşılı olup olmadığı
  • Enfeksiyon durumu: Bebeğe ve gebeliğe zarar verebilecek cinsel yolla bulaşan yada başka bir enfeksiyon varlığı.

Gebelik sürecinizi etkileyecek sağlık problemleriniz olabilir. Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, anemi (kansızlık), tiroit hastalıklar gibi sık görülen hastalıkların gebeliğe ve gebeliğin bu hastalıklara olan etkileri hakkında yeterli bilgi alınmalı. Smear ve kan testleri gibi testler, meme muayenesi gebelik öncesi yapılmamışsa yapılması gerekir.

İlk birkaç hafta bebek gelişimi için en önemli zamandır. Fakat birçok kadın bu dönemde gebe kaldığının farkına bile varmamakta. Kendi sağlığınızı kontrol etmek gebelik planlanmadan önce
yapılması gereken en önemli şey olup gebelik öncesi muayenenizi (prekonsepsiyonel muayene) mutlaka yaptırmalısınız.

Gebelik süresince annenin ve bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir. İlk muayenede bebeğin büyüklüğü ile gebelik yaşı (son adet tarihine göre olan yaş) değerlendirilir. Fetus büyüklüğü ve gebelik yaşı uyumlu değilse bu not edilir.

  • Fetal kalp atımı tespit edilmişse sonraki ilk muayene 11.-13. haftalarda yapılır. Eğer kalp atımı tespit edilememişse bir hafta sonra tekrar değerlendirilmelidir.
  • Bebeğin büyüklüğü ile gestasyonel yaş arasında uyumsuzluk varsa ultrason ölçümüne göre 8.-9. haftalık ölçüm gebelik yaşının en doğru belirlendiği haftalar.
  • Bu ölçümden sonra yine sonraki ilk
    muayene 11.-13. haftalarda yapılır.

12-24. Haftalar

  • 12. Hafta: 11-13 haftalar 2′li tarama testi zamanı. Bu tarihte yapılan detaylı ultrason bebeğin sağlığı hakkında oldukça fazla bilgi verir.
  • 16. Hafta: 15-19. haftalar 3′li tarama zamanı. 2′li ve 3′lü taramalar ve diğer nedenlerden dolayı amniyosentez yapılacaksa en uygun zaman 17-18 haftalardır. Amniyosenteze bağlı düşük oranı en az olduğu haftalar 17. ve 18. haftalar.
  • 20_22. Hafta: Gebeliğin ortasına gelindiğinde detaylı ultrason için varsa perinatoloji uzmanı bebeğinizin gelişimsel problemlerini değerlendirir.
  • 24. Hafta: 50gr veya 75gr şeker yükleme testi yapılır. Gestasyonel diyabet tespit edilirse diyet programı yada insülin tedavisi başlanır.

28. Hafta ve Sonrası

  • 28. Hafta: 3. trimester başlar. Kan uyuşmazlığı olanlarda indirek coombs testi yapılıp kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Bu ve daha sonraki haftalarda bebeğin büyümesi, plasentanın yerleşimi , durumu ve amniyon sıvısının miktarı, bebeginizin geliş şekli takipte önemlidir.
  • 32. Hafta : Takip sırasındaki sonuçlara göre gerekli olan tetkikler tekrarlanır. Özellikle şekerle ilgili sorunlarda açlık yada tokluk kan şekeri takibi yapılır.
  • 35. Hafta : Yine bebeğin geliş şekli ve büyümesi, plasentanın yerleşimi ve durumu ve amniyon sıvısının miktarı takip edilir.
  • 37. Hafta : Vajinal yolla pelvik muayene yapılır. Vajinal doğum için pelviste kemik yapının durumu değerlendirilir. Doğumda yapılacak anestezi için gerekli testler yapılır.
  • 38. Hafta ve Sonrası : Vajinal doğum için 38, 39 ve 40. haftalarda haftalık takipler yapılır. NST çekilmesi annenin ve bebeğin durumuna göre istenir.
  • Eğer 40. haftaya kadar hala doğum gerçekleşmemişse 2_ 3 güne bir anne ve bebeğin sağlık durumu değerlendirilir. En geç 42. haftada doğum yaptırılmalıdır.

Gebelik öncesi takiplerini yaptıran annelerin doğum sırasında ve sonrasında istenmeyen durumlar ile karşılaşma oranı çok daha düşüktür. İyi bir gebelik öncesi bakım alan annelerde komplikasyonlar daha az görülür. Anne ve bebek sağlığını olumlu yönde etkilen gebe takipleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Gebelik süprizler ile dolu bir süreç olsa da uygun takip ve tedavi ile zaten yaşamın doğal bir süreci olan gebelik ve doğum oldukça sağlıklı bir şekilde geçirilebilir, olumlu bir gebelik süreci ve deneyimi kazanılabilir.

Balıkesir’de uygulamakta olduğumuz gebe okulu, gebe eğitimleri için oldukça faydalıdır. Anne-baba veya partnerin katılabileceği eğitimler de riskli durumlar, alınması gereken önlemler, beslenme düzeni, doğum ve doğum sonrası süreci kolaylaştıracak egzersiz ve uygulamalar öğretilir ve uygulanır iken bebek bakımına yönelik eğitimler de verilir. Anne ve anne adaylarının bu eğitimlere katılması ve gebelik takiplerini aksatmaması her yönde olumlu katkı sağlar.

Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirmenizi dilerim.


gebelik takibi ve dogum

Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

doğuma hazırlık eğitimleri