Kürtaj Hakkında merak edilenler
Balıkesir Kürtaj | Kürtaj Nedir?
Kürtaj denilince akla ilk olarak gebelik sonlandırılması gelmektedir. Yani bebeğin rahim içinden tahliyesi. Ancak kürtaj: istenmeyen gebelikler dışında, anne karnında ölüm, düşük sonrası, anomali, gelişimi durmuş gebelik, boş gebelik ve mol (üzüm) gebeliklerinin sonlandırılması, anormal vajinal kanama durumlarında da tıbbi nedenler ile yapılan bir işlemdir.
Hamileliğin tıbbi olarak sonlandırılmasında kürtaj işleminden yararlanılır. Her kadın istediği zaman istediği sayıda çocuk sahibi olma hakkına sahiptir. Gebelik istenmiyor ise bazı koşullara bağlı olarak sonlandırılabilir.
Kürtaj Yasal mı ? Kürtaj Yasak mı ?
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen kürtaj işlemi, Türkiye’de çeşitli yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmıştır., Türkiye’de kürtaj yasasına göre, istenmeyen gebelik durumunda 10. gebelik haftasına kadar kürtaj yasaldır. Kürtaj için 18 yaşın üzerinde olmak gerekir ve eğer kişi evli ise eşinin de rızası aranmaktadır. Özellikle korunmasız ilişkiye girenlerin, bu konuda bilgi sahibi olması çok önemlidir.
Halk arasında kürtaj işlemi ile ilgili doğru olmayan çok sayıda yanlış düşünce ile karşılaşabiliyoruz.
Evli Olmayan Kadın Kürtaj Yaptırabilir mi?
Halk arasında yanlış bilinen konulardan biri de evli olmayan kadınların kürtaj yaptıramayacağıdır. Ancak bekar olan kadınlar da yasalar çerçevesinde, gebeliğin 10. haftayı geçmemiş olması durumunda kürtaj işlemini yaptırabilir.
10. Haftadan Sonra Kürtaj Yaptırılabilir mi?
Bu konu çok önemlidir. Çünkü gebelik haftası hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün başlamıyor. Son adet tarihi ve ultrasonografi incelemesi tam gebelik haftasının belirlenmesinde kritik öneme sahip oluyor. Eğer kadın gebelik haftasını kaçırır, gebelik haftasını yanlış hesaplar ise kürtaj için yasal olan gebelik haftasını kaçırabiliyor. Bu nedenle korunmasız ilişki yaşanması durumunda neler yapılacağı, korunma yöntemlerinin etkin şekilde kullanılması çok büyük önem taşıyor.
10. hafta sonrasında kürtaj yapılabilmesi için hamileliğin anne yaşamının tehlikeye girdiği veya bebeğin doğum sonrası yaşam fonksiyonlarının zora gireceği, tıbbi gereklilik durumunda hekim heyeti kararı ile kürtaj yapılabiliyor.
Evlilik, 18 yaş altı ve özel durumlar
Kürtaj yaptıracak kadının evli olması durumunda eşinden yazılı rıza alınması gerekiyor. Kürtaj olacak kadın 18 yaşın üzerinde ise ve bekar ise, 10.gebelik haftasını geçmemiş ise sadece kendi izni ve onayı ile kürtaj olabilir. Kürtaj yaptıracak kadının 17 yaşında olması durumunda ailesinden ve eğer evli ise eşinden izin alınması gerekiyor. Tecavüz gibi durumlarda ise mahkeme onayı gerekmekte. Yaşı küçük hamilelerde anne-baba onayı ve savcılık izni gerekmekte. Karar vermesini etkileyen ruhsal veya zihinsel sorunları olan kadınlara savcılık kararıyla kürtaj uygulanabilir. Anne hayatı-sağlığı tehlikedeyse veya bebekte gelişimsel anormallik-bozukluk saptandıysa doktor heyet raporuyla geç dönem (10. haftadan sonra) kürtaj gerçekleştirilebilir.
Korunmasız Cinsel İlişki Sonrası Ne Yapılmalı ?
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında hekime danışılarak ilk 72 saat içerisinde acil konraseptif yöntem kullanılabilir. Ertesi gün hapı kullanımı bir korunma yöntemi değil acil durumlar için tercih edilen bir yöntemdir. Eğer korunmasız bi,r cinsel ilişki yaşadıysanız adet gecikmesi durumunda derhal gebelik testi yapılmalıdır. Kanda gebelik testi Bhcg testi en hızlı sonuç veren testtir ve daha güvenilirdir. İdrarda gebelik testi sabah ilk idrar ile yapılırsa daha güvenilir sonuç verir.
İstenmeyen Gebelik Durumunda Ne yapılmalı ve Yapılmamalı ?
İstenmeyen gebelik durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır, sağlığınızı riske atacak uygulamalardan kaçınmalısınız. Piyasada satılan düşük ilacı adı altındaki, kürtaj hapı gibi isimlerle satılan reçetesiz ilaçlar çok tehlikelidir. Cerrahi yöntem, eğitimli ve lisanslı bir uzman cerrah tarafından uygulanmalıdır. En doğru bilgiyi hekiminizden alacağınızı unutmayın. İstenmeyen gebeliklerin sağlıklı olmayan şartlarda sonlandırılması veya kişinin sonlandırma girişimi ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara neden olabilir, gebelik sonlandırılması için gerekli yasal sürenin geçmesine neden olabilir.
Kürtaja karar vermek kadın veya eşler için oldukça zor olabilir. Bazı kadınlar ve eşler bu konuda kararlı ikine bazıları oldukça büyük üzüntü içinde olabilirler. Bu durumda kürtaj sonrası psikolojik destek almak önemlidir. İşlemin yaptırılacağı merkez araştırılmalı, lisanslı bu konuda deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından işlem yapılmalıdır. Böylece ekstra oluşabilecek travmaların önüne geçilmiş olur.
Kürtaj Sonrası Korunma Çok Önemli !
Kürtaj sonrası cinsel ilişki yaklaşık 15 gün boyunca uygun değildir. Kanamanın devam edebildiği bu dönemde rahim enfeksiyonlara açıktır.
Kürtajdan sonra gebelik hormonları hızla yok olur ve yumurtlama gerçekleşebilir. Bu nedenle özellikle de istenmeyen gebeliğe bağlı kürtajlardan sonra mutlaka korunma yöntemlerine başvurulmalıdır. İstenmeyen gebelikler dışında da hekiminiz ne zaman tekrar çocuk sahibi olabileceğiniz konusunda sizi bilgilendirir ve bu zamana kadar korunmanız gerekir.
Kondom yani prezervatif kullanımı kürtaj sonrası enfeksiyon riskini azalttığından oldukça sağlıklıdır. Bunun dışında sağlık durumu ve beklentilerinize, yaşam tarzınıza göre doğum kontrol hapı, spiral yada korunma iğneleri kullanılabilir. İleri yaşta veya artık kesinlikle gebelik hedeflenmiyorsa tüplerin bağlanması veya erkeklerde tohum kanallarının bağlanması tercih edilebilir. En doğru kararı, kürtaj sonrası hekiminizden alıp birlikte hangi yöntemi uygulayacağınıza karar verebilirsiniz.
Balıkesir Kürtaj Fiyatları
Kürtaj fiyatları özel hastane, özel kliniğe göre değişiklik göstermektedir.
Korunma yöntemleri ve kürtaj hakkında daha ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Kürtaj Hakkında Her şey
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj sonrası nelere dikkat edilmeli ? Kürtaj sonrası cinsel yaşam ne zaman başlamalı? Kürtaj sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler için TIKLAYINIZ.