Ülkemizde kadın sağlığı sorunları

Sevgili kadınlar;

Ülkemizde kadın sağlığı sorunları nelerdir? Bu konuda yetkili merciler neler yapmaktadır?

Bu soruları yıllardır kendime sorarım ve çözümler düşünürüm. Çözümlerin hayallerini kurarım. Yıllar içinde toplumun hızlı dönüşümü ve belki de benim olgunlaşma sürecim ile beraber, sorunlar ve çözümler biraz değişti.

Aile planlaması hizmetlerinin her kadına ulaştırılması ve çocuk yaşta evliliğin önlenmesi hep kendi gündemimde oldu. İlki çözümü en kolay olanı aslında.

Örgün sağlık hizmetleri kapsamında kondom ve doğum kontrol hapı dağıtılması, yetiştirilmiş ebelerin kadınlara eğitim vermesi, rahim içi araç uygulaması ve hastanelerde diğer yöntemlerin yapılması (kanalların bağlanması, implant yerleştirilmesi vb) ile sorun büyük ölçüde çözülebilir. Tabi okullarda bu konuda dersler anlatılması da eklenirse çok iyi olur.

Çocuk yasta evlilik ise daha kültürel ve geleneksel bir sorun. Bu konuda yasalar var aslında. Ama kız çocuklarının eğitimi, kadınların meslek sahibi olması ve politikacılar arasında kadın oranının yükselmesi ile bu evlilikler önlenebilir. Gelenekler ancak bu şekilde değiştirilebilir ve yasalar tavizsiz uygulanabilir.

Obezite tüm toplumun sağlığını olumsuz etkileyen bir problem. Kadın sağlığında obezitenin olumsuz etkilerini biliyoruz.

Üreme sağlığı, hamilelik komplikasyonları, damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları, meme kanseri… obezite ile alakalı aklıma ilk gelenler. Obezite ile mücadele toplum sağlığı politikası olmalı. Gıda tüketimi düzenlemeleri (gıda içeriği ve reklamları ), sporun yaygınlaştırılması , obezite riski olanların erken yaşta belirlenip eğitilmesi gibi çözüm yöntemleri önerilebilir.

Sigara yine bir diğer kadın sağlığı sorunu. Kadınlar arasında hızla yaygınlaşmakta. Sebep olduğu hastalıklar oldukça iyi bilinmekte. Bu konuda devlet tarafından alınmış birçok önlem bulunmakta. Ek olarak kız çocuklarının spor, müzik ve sanat gibi alanlara yönlendirilip üretkenlik ve meşguliyetlerinin arttırılması kötü alışkanlıklardan koruyacaktır.

Sevgili kadınlar meme kanseri ve Rahim ağzı kanseri çok sık karşılaştığımız kadın sağlığı sorunudur. Bu alanda KETEM organizasyonları çok iyi bir hizmet vermektedir. Bundan faydalanalım.

Ek olarak her zaman dile getirdiğim rahim ağzı kanserini önlemek için HPV aşısının devlet tarafından 9- 13 yaştan itibaren kız çocuklarına ücretsiz uygulanması sağlanmalıdır. Sevgili kadınlar menopoz ve osteoporoz diğer önemli kadın sağlığı sorunlarıdır. Yaşam süremiz uzamakta ve daha kaliteli bir yaşlılık beklentimiz artmaktadır. 50 yaş üzeri kadınlara uygun kişilere hormon replasmanı ve osteoporozun önlenmesi için egzersiz ve beslenme desteği önerileri en yakın sağlık biriminde verilebilmelidir.

Ülkemizde bir diğer kadın sağlığı sorunu ise aile içi şiddet. Maalesef kadınlarımız en yakınları tarafından şiddet görüyor. Geri kalmıştık, eğitimsizlik , işsizlik, yetersizlik , güçsüzlük… ne derseniz deyin kadınlar ve çocuklar aile içi şiddete maruz kalıyor. Kadınlar her zaman daha çalışkan daha sebatkar olmalarına rağmen bu muamelelere maruz kalıyorlar. Sosyal devletlerin kadın ve çocuğu korumak ve güçlü kılmak için her şeyi yapması lazım. Ancak o zaman erkeklerde mutlu ve sağlıklı olur.


kegel egzersizi

KEGEL / PELVİK TABAN EGZERSİZLERİ

Balıkesir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lütfiye Tomak | Pelvik taban egzersizleri

KEGEL EGZERSİZİ NEDİR ?

Kegel egzersizleri, hem kadınların hem de erkeklerin pelvik taban kaslarını güçlendirmek amacı ile yapılan egzersizlerdir.

  • İdrar kaçırma ve mesane sarkmasını önler ve hafif vakalarda tedavi sağlar.
  • Rahim sarkması ve bağırsak sarkmasını önler,
  • Cinsel isteksizliğin azalması ve cinsel doyumun artmasını sağlar.
  • Vajinismus tedavisine yardımcı olur.
  • Doğum sürecini kolaylaştırır.
  • Doğum sonrası dönemin daha rahat atlatılmasına yardımcı olur,
  • Erkeklerde prostat ve erken boşalma gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Menopoz etkilerinin azaltılmasında etkilidir.

“Kegel egzersizleri kadın ve erkek tüm erişkinlerde uygulanabilir. Doğru şekilde ve düzenli yapıldığında oldukça etkilidir. “

KEGEL EGZERSİZİNE BAŞLAMADAN ÖNCE;

  • pelvik taban kaslarınızı bulmanız gerekir.
  • Bunun için idrarınızı yaparken birkaç defa idrarınızı tutmayı deneyebilirsiniz.
  • İdrarınızı tuttuğunuz kaslar pelvik kaslarınızdır.
  • Bu işlemi sadece haftada 1 defa uygulayın. İdrar akışını sıkça durdurup başlatmak idrar yollarında birtakım problemlere neden olabilir.

UYGULAMA

  • Uygulama öncesi idrarınızı yapın, mesane boş olsun.
  • Rahat giysiler giyin.
  • Bacaklarınızı hafif açarak, uyluk ve dizleri desteklenmiş olarak yatın veya oturun.
  • Yatarak uygulayacaksanız başınızın altına ince bir yastık koyun.
  • Sanki idrar veya gaz geçişini durduruyormuşçasına kaslarınızı kasın.
  • Kalça, bacak ve karın kaslarınızı mümkün olduğunca KASMAYIN.
  • Uygulama sırasında derin nefes alıp verin, nefesinizi yavaş verin, vücudunuzun gevşemesine, pelvik kaslarının kasılmasına konsantre olun.

polikistikover

PCOS Polikistik Over Sendromu

Balıkesir Kadın Doğum Uzman Op. Dr. Lütfiye Tomak , Polikistik Over Sendromu, Polikistik Over

Polikistik ( çok sayıda kist ) yumurtalık sendromu ergenlikte en sık rastladığımız hormonal bozukluklardan biridir. Bu görüntüyü ultrasonda görürüz. Hiperandrojenemi (erkeklik hormonu yükseliği) ve oligo-anovulasyon ( yumurtlama yokluğu veya azlığı) ile tanı konulur.
Erken tanı konulması hastalığın iyi yönetilmesi için önemlidir.
PCOS un yarattığı değişiklikler kalp ve damarlar , hormonlar, üreme ve metabolizma sistemleri üzerine etkilidir. Erken tanı ile bu sistemleri koruyabiliriz.
Ergenlikte tedavinin en temel adımı; yaşam tarzı düzenlenmesi ve psikolojik danışmanlık verilmesidir.
Ergenliğin başında mens düzensizliği normaldir. PCOS u erken tanımak için belli aralıklarla değerlendirilmelidir.

PCOS hangi ergenlerde olur ?

Hastalık hem genetik hem de cevresel etkenlerle olabilir .
Genetik geçişlidir. Çoğu hastanın kız kardeşlerinde vardır. Ayrıca bu ailelerde beraberinde diyabet öyküsü ve obezite de olabilir.
Obezite insulin direncine ve hiperinsulinemiye yol açar.
Gene anne karnında iken gelişme geriliği olan bebeklerin ergenlikte PCOS olma olasılıkları yüksektir. Özellikle bebeklikte ve çocuklukta hızlı kilo alırlarsa.

PCOS un hayat boyu etkileri nelerdir ?
PCOS u olan ergenler erken dönemde tanı konulup tedavi edilemezse bir cok sistem etkilenir.
Kalp ve damarlar etkilenerek : Hipertansiyon
Koroner arter hastalığı
Hiperlipidemi
Uyku apne sendromu ( uykuda nefesin durması) görülebilir.
Endokrin ( hormonal ) sistem etkilenerek :
Tip2 diyabet
Karaciger yağlanması
Metabolik sendrom gelisebilir .
Üreme sisteminde :
Kısırlık
Gebelikte diyabet
Gebelik zehirlenmesi
Tekrarlayan düşük
Rahim kanseri ola ihtimalleri artar.
Psikososyal bozukluklar :
Beden imgesi bozukluğu
Depresyon
Anksiyete
Intihar eğilimi
Yeme bozuklukları
Zayıf benlik algısı … gibi görülebilir.

Balıkesir Jinekoloji, Balıkesir kadın doğum, Balıkesir Kadın Hastalıkları, Balıkesir gebelik, Balıkesir Doğum doktoru, Balıkesir gebelik, balıkesir kadın doğum, balıkesir kadın doğum doktoru, balıkesir aile planlaması, balıkesir gebelik, balıkesir doğum, balıkesir kadın hastalıkları, balıkesir kürtaj, balıkesir genital estetik, balıkesir kısırlık tedavisi, balıkesir gebe takibi, balıkesir tüp bebek, balıkesir infertilite, balıkesir vajen estetiği, balıkesir vajinal daraltma, balıkesir menopoz tedavisi, balıkesir jinekolog, balıkesir jinekoloji, balıkesir gebe okulu, balıkesir pelivk taban egzersizleri, balıkesir vajinismus tedavisi, balıkesir normal doğum, balıkesir ağrısız doğum hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

OSTEOPOROZ

Osteoporoz (kemik erimesi) her yaş ve cinsiyette görülmekte ve her 3 kadından birini etkilemektedir. Kemik kalitesinde bozulma ve dolayısı ile kemiklerde kırılganlığa neden olan osteoporoz;

Boyda kısalma( gençlik boyuna göre 3cm den fazla),

Kamburluk ve duruş bozuklukları,

Yaygın ağrılar (omurga, sırt ve ileri evrelerde kasık bölgesinde)ve ani gelişen-basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen  kırıklar osteoporoz hastalığının belirtilerindendir.

Kadınlarda düşük östrojen, erkeklerde düşük testosteron düzeyleri, genetik yatkınlık, bazı  ilaç lar, yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı, kadınlarda menopoz, ileri yaş, tiroid hormonu bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve alkol kullanımı, kadınlarda yumurtalık ların alınması ile sonuçlanan operasyonlar, beslenme bozuklukları, gebelik ve emzirme döneminde vitamin ve mineral  eksiklikleri osteoporoz riskini arttıran faktörlerdir.

Osteoporoz radyolojik incelemeler ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Koruyucu ilaçlar , vitamin ve mineral eksikliklerinin belirlenmesi ve yerine konması, hormonal düzensizliklerin tedavisi, düzenli fizik tedavi ve egzersiz programının  uygulanması, osteoporoz döneminde görülen yıkımı azaltabilir ve dengeleyebilir. Sağlıklı günler dilerim

smear test

Kimler smear taraması yaptırmalı ?

Kimler smear taraması yaptırmalı ?

Sevgili gençler; Smear ve HPV testini beraber değerlendirmek mantıklıdır. Çünkü rahim ağzı kanserlerinde HPV enfeksiyonu varlığı yüzde 95 gibi cok yüksek bir orandadır. HPV enfeksiyonu gençlerde çok yaygındır. Ancak enfekte olan genç kadınların çoğunda ilk 1 yıl içinde enfeksiyon negatifleşir. 30 yaşından önce bu testi yapmak bize bir sürü yanlış veri verecektir. Çünkü çoğu pozitif vaka bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Dünya Sağlık örgütü bu testi 35 yaşından sonra önermekte. Yani çok özel durumlarda doktorunuz önermedikçe 30 yaşından önce HPV testi yaptırmayın.

Çoğumuzun Kabusu İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma

Sevgili kadınlar, idrar kaçırma şikayeti pek çoğumuzun kabusu olabiliyor. Doğum sayısı arttıkça, yaşımız ilerledikçe , yerçekimi etkisiyle veya bazı kronik hastalıklar ( karın içi basıncı arttıran durumlar, geçmeyen öksürük gibi ) ile idrar kaçırmaya başlayabiliriz.
Bazen de görünen bir neden yokken nörolojik nedenlerle ( örneğin diyabet ) olabilir.
Utandığı, çekindiği için dile getirmeyenler olduğunu biliyorum.
İdrar kaçırmaya yol açan etkenlerin çoğunun tedavisi var. Bu nedenle şikayetimizi doktorumuza söyleyelim.
Medikal veya cerrahi tedavilerden biri bize çözüm olabilir .

Jinekolojik Muayene Kabus Olmasın

Jinekolojik Muayene Balıkesir

Sevgili genç Kızlar ve genç Kadınlar,

Jinekolojik şikayetleriniz var veya sadece kontrol olmak istiyorsunuz. Belki de bu muayeneyi ilk kez olacaksınız. Doktora gidip konuşmaya, sorular sormaya, derdinizi anlatmaya, jinekolojik masaya yatmaya çekiniyor korkuyor olabilirsiniz .

Travmatize olmadan muayene olabilmeniz için sizi bekliyoruz !
Etik , hasta haklarına saygılı,
Özel hayatınıza özen gösteren, size ait bilgilerin test sonuçlarının gizliliğine inanan,
Yargılamayan, olabilecek en zarif şekilde muayene olmanıza ve uzun yıllar bu kontrolleri yaptırmanıza yardımcı olmak için hazırız.
Sağlıklı günler dilerim .

HPV Aşısı Doz Şeması

Bilmeyenler için biraz bilgi vermek istiyorum. Çünkü çok sık karşınıza çıkıyor ve önemli olduğunu biliyoruz. HPV human papilloma virüs demek. Adı üzerinde insanda çıkıntılar yapan virüs. En bilinen hali siğil. El ve ayakta, hatta vücudun her yerinde olabilir. Bu virüsün yüzlerce tipi var. Genital bölge de dış yüzde yerleşenler ve rahim ağzı ve vajina duvarlarında yerleşenler hepsi ayrı tipler. Bunların sadece iç genital organlarda yerleşenlerinin bir kısmı kanserojen oluyor. Uzun lafın kısası kasık bölgesinde siğil görmek sizi korkutmasın , kanser olacaksınız anlamına gelmiyor ama tedavi olun. Ve doktorunuzun önerdiği zaman HPV ve smear testi yaptırın.

Sevgili genç kadınlar ve genç kızlar bu bilgiyi özellikle sizin için paylaşıyorum. Human papilloma virüs’ün en çok kansere yol açan tipleri için aşı geliştirildi. Yaklaşık 15 yıldır avrupa’da birçok ülkede uygulanıyor. Hatta rutin aşı programlarında yer almış bile. Aşı takvimini pano şeklinde paylaşıyorum. Bizim ülkemizde bulunan preparat 4 tipine karşı hazırlanmış olan ve en yaygın kullandığımız. Rahim ağzı kanserinin %95 oranında HPV enfeksiyonu ile beraber olduğunu biliyoruz .

O HALDE GENÇ KIZLARIMIZI, GENÇ KADINLARIMIZI AŞILAYALIM . RUTİN AŞI PROGRAMINA ALINMASINI SAĞLAYALIM. DOKTORUMUZDAN TALEP EDELİM.

YAŞDOZPROGRAM
9-14 YAŞ2 DOZ1.DOZ: 0. AY 2.DOZ: 6-12 AY SONRA
15-26 YAŞ3 DOZ1.DOZ: 0. AY 2.DOZ: 1-2 AY SONRA 3.DOZ: 6.AY

Vajinismus

Vajinismus tanımına geçmeden önce vajinayı tanımlayalım.


Vajina: Kadınlarda cinsel ilişkinin gerçekleştiği anatomik bölgedir.Vajina; aynı zamanda doğum kanalı ( doğumda bebeğin geçtiği kanal ) ve adet kanının dışarı aktığı kanaldır . Vajinal kanalın çok işlevsel bir özelliği vardır. Tıpkı bir akordeon veya körük gibi esneyebilir. 9-10 cm’lik vajinal kanal uzama ve esneme özellikleri sayesinde 17_18 cm’ye kadar uzayabilmekte ve 10 cm’ye kadar genişleyebilmektedir ( bebeğin doğumda en geniş baş çapı 9_10 cm dır). Bu esneklik doğumda cok işe yarar. Tabi ki cinsel ilişkide de gereklidir


Vajinismus nedir sorusuna gelelim?

Vajinismus ;

 vajina kaslarının istemsiz kasılmaları sonucunda; cinsel ilişkiye girememek veya oldukça ağrılı bir şekilde cinsel birleşmede bulunmayı tarif eder.
Bilinçaltına yerleşmiş olan korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın dış kısmındaki kaslar vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” ile istemsiz olarak kasılır. Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon ( penisin vajinaya girmesi )” olanaksız hale gelir. Bu kaslar içinde en çok bilineni pubokoksigeus ( PC ) kasıdır.
Bu sorununu yaşayan kadınlar başta pubokoksigeus kası (PC) olmak üzere , cinsel birleşme anında pelvik kaslarını aşırı düzeyde, kontrol dışı kasarlar. Ve partnerleri vajinal kanal adeta “etten bir duvaradönüşüyor” diye tarif ederler . Hatta vajinismuslu kadınların bir kısmı vajinalarının kapalı olduğunu, vajina girişlerinde bir kemik olduğunu hissettiklerini anlatırlar .


Bu bir hastalık mıdır?


Kadınların psikolojilerini ve sosyal yaşantılarını etkileyen vajinismus, önemli bir cinsel sağlık sorunudur.
Vajinismus ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından DSM-5 tanı kriterleri içerisinde Kadın Cinsel Fonksiyon Bozuklukları sınıflandırılmasında ; Genital Pelvik Ağrı ve Penetrasyon Bozukluğu bölümünde yer alır. Bu nedenle jinekologlarinda ilgi ve bilgi alanına girmiştir.
Vajinismus tüm dünyada görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Özellikle tutucu kapalı çevrelerde, cinselliğin konuşulmadığı , tabu olan toplumlarda 10 kat daha sık görülür.
Vajinismus problemine sahip kadınlar, kasılmaları yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda bel, karın , bacak, sırt gibi vücudun pek çok bölgesinde tarif etmektedirler. Bu bölgelerinde yaygın kas ağrıları olabilir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.
PC kasında istemsiz kasılma şeklinde kendini gösteren bu vajinal refleks – sadece cinsel ilişki esnasında değil – kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon kullanırken ya da parmağın vajinaya sokulması gibi vajinaya herhangi bir girişim içeren durumlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismus durumunda vajinaya herhangi bir şeyin girmesi mümkün değildir ve her türlü girişim
çabası da son derece rahatsızlık vericidir, hatta imkânsızdır. Diğer bir deyişle vajina içerisine herhangi bir yabancı cismi almada sorun yaşamak vajinismus belirtileri arasındadır.

Vajinismus hastaları cinsel ilişkide neler yaşar?


Son derece mutlu bir şekilde birbirini seven, belki de cinsellik harici hiçbir problem yaşamayan çiftlerde her şey yolunda giderken, hatta son derece güzel ve keyifli ön sevişmeleri olurken, ilişkinin birleşme aşamasında adeta “panik atak benzeri bir durum” gelişir. Kadın kendisini aniden kasar, bacaklarını kapatır, eşini iter, kendisini de geriye çeker. Vajinadaki ıslanma, kuruluğa dönüşür.
Bu panik atak benzeri durumda kalp atışının hızlanması, nefes sayısında artış , korku ve heyecan sonrası kadın kendini olabildiğince sıkar, kasar ve penisin içeri girmesine engel olur.
Önceden yerleşmiş olan ağrı beklentiniz gerçekte olmayan ağrıları hissetmenize sebebiyet verebilir. İlişki sırasında ağrı beklentilerinin artması kişinin kasılmasına, kişinin kasılması ise gerçekten daha fazla ağrı hissetmesine neden olarak bir kısır döngü oluşturur. Bazen ilişkide gerçekten hissedilen bir ağrı, acı da vardır.
Cinsel birleşmenin haz ve keyif içermesi ve çiftleri mutlu etmesi gerekirken vajinismus sorunu buna engel olur.
Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye dair pozitif bir deneyime sahip değildir. Kadınlardaki bu olumsuz cinsel mesajlar çok çeşitlidir ve bu mesajlar vajinadaki kasların (özellikle de PC kasının) istemsiz (refleks) bir tepki ile kasılmasına sebep olur.
Sahip olunan sorun zaman içinde bir cinsel problem halinden öte bir “aile problemine” dönüşebilir ve çığ gibi büyüyerek daha önceden tahmin bile edilemeyen çok farklı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bir an önce profesyonel destek almak çok önemlidir.
Normalde bir kadın idrarı geldiğinde tuvalete giderken PC kasını kasar, idrarını yaparken de gevşetir. Yani PC kası kişinin kendi isteminde çalışan bir kastır. Ancak vajinismus hastalarında cinsel ilişki sırasında bu kontrol kaybedilir. Yani normalde kendi idrarını tutabilen bir kişi cinsel ilişki sırasında bu bölgedeki kaslarını kontrol edemez. Ve PC kası istemsiz olarak kasılır. Böylece ilişki girisimleri başarısızlıkla sonuçlanır.


Acaba vajinismusun nedenleri nelerdir ?

Vajinismusun %90 nedeni psikolojik iken %10 luk kısımda fiziksel problemler rol oynamaktadır. Bu nedenle fiziksel problem olup olmadığını anlamak için vajinal muayene gerekir.
Psikolojik nedenler arasında çocukluk çağından itibaren alınan yanlış veya eksik cinsel bilgiler, ilk cinsel ilişki ile ilgili anlatılan abartılı hikayeler, yetiştirme tarzı, yaşanmış iz bırakan cinsel travmalar sıklıkla yer almaktadır.
Fiziksel problemler arasında ise anatomik olarak yarım ay şeklindeki yüksek kenarlı sert tipteki veya perdeli/bölmeli kızlık zarı, vajinal gelişim kusurları (kör vajina, kısa vajina),vajinal kanal kistleri, vajinal tümörler ve dev kondilomlar bulunmaktadır.


Vajinismusun tedavisi nedir?

Vajinismus hastalığı kişiye özel programlarla tedavi edilebilen bir durumdur.
Vajinismus tedavisinde Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) esas alınarak, bütünsel yaklaşımla vajinismus derecesine göre uygun yaklaşım ile tedavi edilir,.
Vajinismus tedavi sonrası tekrarlar mi ?
Tedavideki temel kas belleğinin yeniden oluşturulması ve pelvik kaslara söz geçirebilmeyi öğrenebilmektir. Bu da verilecek bilişsel ve davranışsal terapiler ile mümkündür. Pelvik kasları kontrol etmeyi öğrenip, kas belleği yeniden oluşturulduktan sonra hastalık tekrarlamaz
Tedaviyi ertelemek başarıyı güçleştirir.

Vajinal enfeksiyon nedir? Akıntı nedir?

Vajinanın doğal salgıları vardır. Ve bu ortamı sağlayan mikroorganizmaları vardır. Bunlara döderline basilleri denir. Vajina salgı bezleri ve bu basiller vajinanın ıslak olmasını sağlarlar.
Döderline basilleri vajina asiditesini ( ph denir buna ) düşük tutarlar.
Normalde de vajinada az miktarda mantar ve diğer bakteriler olabilir . Ancak bu iyi basiller enfeksiyon yapacak ajanların çoğalmasını engeller.
Bir şekilde iyi basiller azalırsa zararlı enfeksiyon ajanlarına fırsat doğar. Ve mantar ( candida) veya bacterial ( bacteriodes vaginalis, trikomoniazis) enfeksiyon gelişir.


Bu durumda ne tür şikayetleriniz olur?

Yanma Akıntı

Kötü koku Kaşıntı

Irritasyon hissi Kasık ağrısı…. olabilir .

İşte bunlar bizim en sık rastladığımız hastalık ve şikayetlerdir. Bir başka bölümde vajinal enfeksiyona yol açan yanlış davranislarimizdan ve korunma önlemlerimizden bahsedeceğim.