Kürtaj Nedir?
Kürtaj, Küretaj; istenmeyen gebeliğin, anne ve bebeğin sağlığını riske sokan tıbbi durumlarda gebeliğin veya fetüsün kalp atımlarının alınamaması durumunda rahim içinden tahliyesi yolu ile gebeliğin sonlandırılması işlemi olarak tanımlanabilir. Kürtaj sadece gebeliğin sonlandırılması için değil, çeşitli hastalıklarda tanı ve tedavi amacı ile de uygulanan bir işlemdir. Ancak halk arasında genellikle gebeliğin sonlandırılması işlemi olarak bilinmektedir.
Hangi Tıbbi Durumlarda Kürtaj Yapılır?
- 10 haftayı aşmamış gebeliklerde gebeliğin sonlandırılmasının istenmesi durumunda kürtaj işlemi uygulanır. İdeal kürtaj zamanı 5 ve 6. haftalardır.
- Bebek kalp atımlarının alınamaması sonucu bebeğin anne karnında çeşitli nedenlerle ölmesi durumunda kürtaj işlemi uygulanır.
- Anne rahminde bebeğin kesesinin oluşup, kesenin boş olduğu durumlarda kürtaj işlemi uygulanır.
- Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan düşük sonrası anne rahminde kalan parçaların temizlenmesi amacı ile kürtaj işlemi uygulanır.
- Gebe olmayan kadınlarda çeşitli nedenler ile aşırı kanamanın olması durumunda kürtaj işlemi uygulanır.
Kürtaj Öncesi Hangi Tetkikler Yapılır?
Kürtaj öncesi hastanın fizik muayenesi, kan tetkikleri, ultrasonografi ve doktorun önerdiği diğer tüm tetkikler yapılır. 10 haftadan küçük gebeliklerde gebe kadın bekar ise ve 18 yaşın üzerinde ise yazılı izni alınır. Gebe kadın evli ise ve 18 yaşın üzerinde ise eşinin rızası yazılı olarak alınır. Eğer kişi 18 yaşın altında ise ailesinden yazılı izin alınır. Bekar gebeler gerekli yasal koşullar çerçevesinde kürtaja karar verebilir. Eğer kadının karar verme yetisini engelleyen bir hastalığa- engele bağlı bir durum var ise yine vasiden izin alınır. Daha fazla bilgi için kürtaj yasal mı ? konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Her kadında kan değerleri, kan grubu, kanama ve pıhtılaşma zamanına bakılmalıdır. Kan uyuşmazlığı mevcut olan çiftlerde kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması zorunludur. Kadının kan grubu Rh(-)negatif, eş kan grubu RH(+)olması kan uyuşmazlığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kürtaj işlemi öncesi gerekli durumlarda başka branşlardan konsültasyon istenip hastanın risk durumu değerlendirilip uygun önlem alınabilir. Bu nedenle hekiminize başvururken sağlık dosyanızı, kullandığınız ilaçları ve hekiminizin soracağı tüm detayları belirtmeniz ve gerekli tetkikleri yaptırmanız çok önemli. Kanama bozukluğu ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması da kürtaj öncesinde belirtilmesi gereken diğer önemli noktalar arasında yer alır.
Kürtaj Gizliliği
Kürtaj işlemi ülkemizdeki yasal düzenlemelere uygun olarak, hasta hakları ve hasta mahremiyeti, kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında gizli tutulur. Bu düzenlemeler yasalarımızca belirlenmiştir. Daha fazla bilgi için KVKK metnimizi okuyabilirsiniz.
Kürtaj İlacı Kullanmak Doğru mu?
Kürtaj cerrahi yolla yapılan bir işlemdir. Ülkemizde kürtaj amacıyla kullanılan ilaçların satışı kanunlarla yasaklandığı için medikal kürtaj( İlaçla gebelik sonlandırılması) imkanı yoktur. Bu nedenle gebelik sonlandırma ancak tıbbi bir müdahale olarak gerçekleştirilen Kürtaj İşlemi ile gerçekleştirilir. Kesinlikle adet söktürücü ilaçlar gebeliğin sonlandırılması macı ile içilmemeli, reçetesiz satılan kürtaj ilacı adı altındaki ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kürtaj sırasında anestezi işlemi uygulanır. Kürtaj işlemi lokal anestezi ve sedatif anestezi ile yapılır. Sedatif anestezi en çok tercih edilen yöntemdir. Boğazdan tüp uygulanarak solunumun cihazla sağlandığı bir teknik uygulanmaz. Sedasyon ile hasta ağrı acı hissetmez.
Vakum Kürtaj Nedir ?
Embriyoyu rahimden kazıyıp atmak için küretler ve kepçe kullanılan kürtaj yöntemi geçmişte sıkça kullanılmış bir yöntemdir. Günümüzde daha çok biyopsi, biyolojik doku ve kalıntıları almak amacı ile kullanılır.
Vakum kürtaj ise şu şekilde uygulanır;
Buji adı verilen kalem şeklinde ince çubuklarla rahim ağzı genişletilir, rahim içerisine ince ve sert olmayan kanüller yerleştirilir. Negatif basınç için elektrikli veya manuel vakum kullanılır. Bu negatif basınç vasıtasıyla rahim içinde bulunan pıhtı şeklindeki gebelik materyali dışarı alınır. Sonrasında gerekli kontroller yapılır ve rahimden tüm gebelik materyalinin alındığına emin olunur. Vakumlu kürtaj sonrası hasta kısa sürede normal yaşamına geri döner. İşlem süresi kısadır ancak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kürtaj Öncesi Aç Olmak Gerekiyor
Kürtaj öncesi sedasyon işlemi için aç olmak gerekiyor. Lokal anestezi ile yapılan kürtajlarda açlık gerekmese de tercihen ek bir müdahale gereken durumlar göz önüne alınarak açlık tercih edilebiliyor. kürtaj yaptıracak kişinin 5-6 saat öncesinden aç ve susuz olması çok önemlidir.
Kürtaj hakkında tüm sorularınız için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.