Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?

Ağrısız ve kısa süreli bir işlem olan ve iyileşmenin çok çabuk gerçekleştiği kürtaj sonrasında sedasyon etkisinin geçmesi 1-2 saati bulabilir. Bu süre zarfında bazı kişilerde mide bulantısı, halsizlik ve sersemlik olabilir. Bu durum normaldir. Kürtaj sonrasında toparlanmaya başlayan rahimde iyileşme süresince kasık bölgesinde hissedilen hafif adet sancısı tarzında ağrılar olabilir. Kürtaj sonrasında sedasyonun etkisi geçmeye başladığında kişi sulu gıdalar ile başlamak üzere beslenebilir. Şiddetli ağrı ve şiddetli kanama beklenmez. Kürtaj sonrası kanama adet dönemindeki kadar ise bu normaldir. şiddetli ağrı ve kanama derhal doktora bildirilmelidir.

Kürtaj sonrası hijyen ve temizlik nasıl olmalı ?

Kürtaj sonrasında kişi günlük hayatına döner ancak bazı hususlara bir süre dikkat etmelidir. Lekelenme tarzı kanamalarda hijyenik ped kullanılmalı, tampon kesinlikle kullanılmamalıdır. Vajinal duştan uzak durulmalı, sık ped değiştirilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanılmalıdır. Yıkanma duş şeklinde ılık su ile yapılmalı, çok sıcak su ile yıkanmaktan ve oturma şeklinde banyodan kaçınılmalı, havuz ve denize girilmemelidir. Mikroplara açık olan rahim 2 haftaya kadar normale dönmeye başlar. Bu süreçte genital bölgenin sadece su ile yıkanması yeterlidir. Parfümlü veya ph’ı uygun olmayan yıkama jelleri kullanılmamalıdır.

KÜRTAJ SONRASI CİNSEL İLİŞKİ:

Kürtaj sonrası enfeksiyonlar risklidir. Bu nedenle 2 hafta cinsel ilişki yasaktır. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak toparlanma süreci olan bu 2 haftada enfeksiyonlardan korunmak için dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketilmeli, ağır işlerden kaçınılmalı, yeterli ve düzenli uyunmalıdır. Tüm bunlar ruh sağlığı için de önemlidir. Düşük ve kürtaj sonrası sadece fiziksel iyileşme değil ruhsal iyileşme süreci de önemsenmelidir. Hem kürtaj hem düşük hem durumdan kaynaklı hem de hormonların ani değişimine bağlı oldukça karmaşık duygulara neden olabilir. Düşük, zorunlu kürtaj, bebeğin istenmediği durumlarda kürtaj kararı vermek gibi etkenler farklı psikolojik etkilere neden olabiliyor. Suçluluk duygusu, tekrar çocuk sahibi olamama ile ilgili endişeler, inkar, öfke, depresif duygu durum, ağlama nöbetleri, kaygı…. Bu sıkıntıların varlığında psikolojik destek oldukça önemli yer kaplıyor. Özellikle düşüklerden sonra psikolojik problemlere daha sık rastlıyoruz.

Kürtaj Sonrası Tehlike İşaretleri

  • 38 derece ve üstü yüksek ateş,
  • Giderek şiddetlenen ve aralıkları sıklaşan ağrılar,
  • Kanama miktarının artması ve kesilmemesi,
  • Anormal vajinal akıntı,
  • Karında setlik, baş dönmesi, bayılma durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
  • Eğer büyük kan pıhtıları geliyor ve 2 saatte en az 2 pet değiştirmek gerekiyorsa bu kürtajın tamamlanmadığına işaret ediyor olabilir. 

Ayrıca;

  • Depresyon belirtileri, intihar düşünceleri, ağlama nöbetleri gibi ruhsal sıkıntılarda yine hekime başvurulmalıdır.

Kürtaj hakkında tüm sorularınız için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.