gebelikte asilar

GEBELİK & EMZİRME DÖNEMİNDE COVİD-19 AŞILARI (Haziran 2021 )

Balıkesir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lütfiye Tomak | GEBELİK & EMZİRME DÖNEMİNDE COVİD-19 AŞILARI

ÇİN AŞISI SINOVAC HAKKINDA ÖNEMLİ NOKTALAR

  • Aşılar 2-4 hafta içinde toplam 2 doz şeklinde yapılmalı,
  • Önce Çin aşısı yapıldıysa, ikincisi de Çin aşısı olmalı (yeni çalışma sonuçları gelene kadar),
  • Aşının ilk dozundan sonra anaflaksi ortaya çıktıysa ikinci doz yapılmamalı,
  • 18 yaş altı ve 60 yaş üstü yeterli çalışma yok, ancak aşı karşıtı bir durum da yok,
  • Başka hastalık önlemi için aşı yapılacaksa arada en az 14 gün olmalı.

GEBELİK DÖNEMİNDE ÇİN AŞISI SINOVAC YAPTIRMAK ZARARLI MI?

Sevgili kadınlar, hamilelikte covid 19 geçirmek hamile olmayanlara göre daha riskli bulunmuştur. Hamilelikte geçirenlerde preterm doğum ve yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı artmaktadır. Hamile bir kadında obezite diyabet ve yüksek tansiyon varsa covid 19 acısından ciddi risk taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1 haziranda sinovac aşısını acil durum ve salgın için onayladı. Hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmamakla birlikte, hayvan deneylerinde yavru gelişimi üzerinde ve hamile canlıda zararlı etki bulunmamıştır. DSÖ aşılanmanın faydaları covid 19 un olası risklerinden daha fazla olduğu için hamile kadınlarda sinovac kullanılmasını önermektedir. DSÖ aşılama öncesi gebelik testi veya gebeliğin ertelenmesini veya gebeliğin sonlandırılmasını önermemektedir.

EMZİRME DÖNEMİNDE COVİD-19 AŞILARI ÖNERİLİYOR MU?

Gelelim emzirmeye: Öncelikle ülkemizde uygulanmış ve uygulanmakta olan Sinovac canlı virüs aşısı olmadığı için emzirilen çocuk için klinik bir risk oluşturma olasılığı düşüktür. Yani Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) emziren kadınlarda da sinovac kullanılmasını önermektedir. Geliştirilen diğer aşılardan BioNTech ( haberci RNA ), Sputnik (insan ve primat adenovirüs vektörleri) canlı aşılar değildir.DSÖ aşılama sonrası emzirmenin kesilmesini önermemektedir . Yapılan araştırmalara göre mRNA aşılarından sonra bazı kadınlar süt üretiminde geçici bir azalma olduğunu bildirdi. Ayrıca bazı bebeklerde nadiren, gerginlik ve uyku sorunları görüldü.

Araştırmanın tamamı için;

KAYNAK: National Library of Medicine NCBI / Mayıs 17, 2021 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565969/#_NBK565969_pubdet_

COVİD-19 AŞISI SONRASI ANTİKOR TESTİ NEDİR?  NE ZAMAN YAPILIR?

Vücudumuz doğal veya kazanılmış olmak üzere iki farklı yol ile mikroorganizmalarla savaşmak için antikor oluşturur. Covid-19 hastalığını geçirmek veya Covid-19 aşısı olmak antikor oluşumu sağlar. Antikorlar belirli bir düzeye ulaştığında bizi hastalıklardan korur veya hastalığı daha hafif şiddette geçirmemizi sağlar. Covid-19 hastalığı veya aşıları için de geliştirilmiş antikor testleri mevcuttur. Kan örneği ile yapılan bu testler aşının ikinci dozu sonrası 15. günden itibaren bakılabilir. Antikor testi ile daha önce covid-19 hastalığını geçirip geçirmediğinizi veya aşının sizde antikor oluşturup oluşturmadığını öğrenebilirsiniz.

Antikor seviyesi yüksekse bile korunmaya devam edilmesi gerektiğini lütfen unutmayın ve önlemleri bırakmayın.

GEBELER DİĞER AŞILARINI NE ZAMAN YAPTIRABİLECEK? COVİD-19 AŞISI SONRASI VEYA ÖNCESİ DİĞER AŞILAR İLE NE KADAR ZAMAN BIRAKILMALI?

Bilindiği üzere sağlıklı bir gebelik dönemi için siz anne adaylarının yaptırması gereken aşılar vardır. Bu aşılar, hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanıza ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenize yardımcı olur. Hamilelikte canlılığı azaltılmış virüs aşıları ve virüs içermeyen aşılar yapılabilir. Covid-19 aşısı olan veya olacak olan gebelerin, mevsimsel influenza, pnömokok, meningokok ve diğer inaktif rutin aşıları ile inaktif coronavirüs aşısı arasında en az 2 hafta olmalıdır.

Balıkesir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lütfiye Tomak

Balıkesir Jinekoloji, Balıkesir kadın doğum, Balıkesir Kadın Hastalıkları, Balıkesir gebelik, Balıkesir Doğum doktoru, Balıkesir gebelik, balıkesir kadın doğum, balıkesir kadın doğum doktoru, balıkesir aile planlaması, balıkesir gebelik, balıkesir doğum, balıkesir kadın hastalıkları, balıkesir kürtaj, balıkesir genital estetik, balıkesir kısırlık tedavisi, balıkesir gebe takibi, balıkesir tüp bebek, balıkesir infertilite, balıkesir vajen estetiği, balıkesir vajinal daraltma, balıkesir menopoz tedavisi, balıkesir jinekolog, balıkesir jinekoloji, balıkesir gebe okulu, balıkesir pelivk taban egzersizleri, balıkesir vajinismus tedavisi, balıkesir normal doğum, balıkesir ağrısız doğum hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir